Els pressupostos de l’Estat inclouen augments d’impostos de Societats, Patrimoni i IRPF a rendes més altes

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el vicepresident, Pablo Iglesias, mostren l'esborrany de pressupostos

L'esborrany dels pressupostos de l'Estat inclou augments d'impostos de Societats, Patrimoni i IRPF a rendes més altes | LleidaDiari.cat

L'esborrany dels pressupostos generals de l'Estat que el Consell de Ministres aprova aquest dimarts inclou un augment de l'Impost de Societats que limita les exempcions per filials, un increment d'1 punt de l'Impost del Patrimoni per a patrimonis de més de 10 milions d'euros, suma 3 punts a l'impost de l'IRPF a les rendes de capital de més de 200.000 euros, i augmenta 2 punts l'IRPF per a rendes de treball de més de 300.000 euros.

 

Segons han anunciat el president espanyol, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, la despesa que contemplen els comptes ascendeix a 239.765 milions d'euros, un 10,3% més que aquest any. Sánchez ha afirmat que aquests són uns pressupostos “indispensables” i Iglesias que obren una “nova etapa”. Els comptes del govern espanyol incrementen en un 46% l'aportació de l'Estat al sistema de dependència, 600 MEUR més per “reduir les llistes d'espera” i millorar la prestació, i més de 700 MEUR en inversions per millorar l'atenció per transitar cap a un model “d'atenció domiciliària”.

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

Cuidadors per a menors de 14 anys

L'esborrany també recull una inversió de 200 MEUR per impulsar l'educació de 0-3 anys, a més de 300 milions per igualar els per igualar els permisos de maternitat i paternitat en 16 setmanes per a cada progenitor, intransferibles i remunerats al 100%, i 200 milions per donar suport a la conciliació de menors de 14 anys “a través de la contractació pública de cuidadors professionals”.

 

2.000 MEUR més per a polítiques d'ocupació

Els pressupostos inclouen un augment de 2.000 MEUR per a polítiques d'ocupació, 200 dels quals destinats a reforçar els serveis socials, l'actualització de les pensions a l'IPC i l'augment de les pensions no contributives al doble de l'IPC. També inclouen un augment del 5% de l'IPREM, l'indicador de renda, perquè les prestacions per desocupació augmentin. L'increment millorarà les prestacions dels aturats de llarga durada i les ajudes al lloguer i beques, entre altres. A més, el projecte inclourà 250 MEUR més per augmentar les beques universitàries.

 

Augment d'impostos a rendes altes

El projecte de pressupostos inclou un augment dels impostos a les rendes més altes. En primer lloc incrementa l'Impost de Societats per a grans grups empresarials limitant les exempcions per dividends i plusvàlues generades per la seva participació en filials. També augmenta 1 punt l'Impost de Patrimoni per a patrimonis de més de 10 MEUR, 3 punts l'IRPF per a rendes del capital de més de 200.000 euros, i 3 punts l'IRPF per a rendes del treball de més de 300.000 euros. A més l'executiu estableix una tributació mínima del 15% per a socimis, i es redueixen les desgravacions als plans de pensions privats.