Cultura

La pressió que s’amaga darrere de l’exitosa Carla Simón

La directora d''Alcarràs' projecta ara a Sant Sebastià el curt 'Carta a mi madre para mi hijo' i ja pensa en el tercer film, 'Romeria'

Marta Romera
  • setembre 24, 2022
  • 3 min read
La pressió que s’amaga darrere de l’exitosa Carla Simón

Després de la seva estrena al Festival de Venècia, Carla Simón (Barcelona, 1986) ha portat el curtmetratge ‘Carta a mi madre para mi hijo’ fins a Sant Sebastià, una proposta híbrida que transforma la ficció cinematogràfica en un diari íntim i memorialístic.

Partint d’imatges de la seva mare, despullada i embarassada, la cineasta ha rodat en Super-8 un nou treball per explicar al seu fill qui va ser la seva àvia. Tenyit de poesia, el curt incorpora un conte protagonitzat per Ángela Molina, Cecilia Gómez i Ainet Jounou. Agraïda per l’acollida d’Alcarràs’ –Os d’Or i nominada als Oscars-, Simón reconeix que viu més alliberada: «ara sento certa pressió, però era molt més forta després d”Estiu 1993′. La segona pel·lícula va ser molt difícil».

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

‘Carta a mi madre para mi hijo’ és la missiva que Simón mai podrà enviar a la seva mare, una carta dirigida a ella però que fa per al meu fill, per qui sí que «quedarà». «És el meu relat sobre ella», afegeix en una entrevista a l’ACN. Assegura que el format de curtmetratge, que ja va explorar amb ‘Correspondencia’ –estrenat el 2020 a Donostia després d”Estiu 1993′- li permet una «experimentació» que en els llargmetratges és «més difícil de mantenir».

La cineasta trenca amb la concepció lineal del temps cinematogràfic per articular una cinta de poc menys de mitja hora que, com tots els que porten la seva firma, té com a origen l’entorn més íntim. Un procés quasi terapèutic per treure «alguna cosa que tenia dins” després d’aixecar una pel·lícula com ‘Alcarràs’.

 

‘Romeria’, títol del tercer llargmetratge

Ara, ja més alliberada amb l’estrena i posterior acollida del seu segon llargmetratge, reconeix la pressió amb la qual viu cada nou projecte, però molt lluny de la que sentia abans d’estrenar ‘Alcarràs‘. Centrada ara en la promoció del film, nominat per l’Acadèmia Espanyola de Cinema als Oscar, Simón explica que té ganes de posar-se a escriure el guió de la seva tercera pel·lícula, ‘Romeria’. El títol es refereix al concepte de «viatge místic» i preveu que mantingui el to “naturalista” de les anteriors, però incorporant una vessant més poètica, com la de l’últim curtmetratge. Es rodarà en castellà i català i la memòria familiar tornarà a ser-ne la protagonista.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *