Alerta: Roben a Catalunya a persones d’edat avançada quan treien diners del caixer

Els Mossos van detenir el 29 d’agost un home de 36 anys com a presumpte autor d’un centenar de delictes d’estafa bancària en la modalitat ‘scalping’ i furts. L’arrestat, que ha ingressat a presó, hauria estafat un centenar de persones d’edat avançada i els hauria sostret prop de 200.000 euros.

La investigació es va iniciar durant la segona meitat del 2021, quan els mossos van constatar un augment significatiu d’aquesta tipologia a l’àrea metropolitana de Barcelona i amb un increment de denúncies durant el 2022. Aquest tipus d’estafa consisteix a detectar les persones, habitualment gent gran, que treuen diners del caixer automàtic i esperar-se que marquin el seu número PIN per abordar-los posteriorment i extreure l’efectiu.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En aquest cas, el detingut sempre utilitzava el mateix modus operandi: es desplaçava fins a les entitats bancàries en patinet elèctric i ocultava el seu rostre mitjançant una mascareta, ulleres de sol, gorres i barrets. Un cop al banc s’oferia a ajudar persones d’edat avançada que es trobaven realitzant operacions als caixers. Mentre els ajudava, aprofitava per sostreure l’activador que utilitzaven, ja fos la targeta o una llibreta bancària i després visualitzava com els clients teclejaven el número secret. Posteriorment, feia reintegraments fraudulents en caixers o compres en comerços.

Cobrament mensual de les persones

En la majoria de casos, actuava coincidint amb les dates de cobrament mensual de les persones. Les extraccions fraudulentes en gairebé tots els casos superaven els mil euros. Arran de les nombroses denúncies rebudes, fins i tot de fets perpetrats a caixers automàtics de València; la consulta de càmeres de seguretat i les gestions d’investigació realitzades; els mossos van identificar i localitzar el presumpte autor. A partir d’aquí, van iniciar un seguiment durant diversos dies on van constatar l’alt nivell de vida que tenia, fent ús de vehicles de luxe i pernoctant en diversos hotels d’alta categoria.

Després del seu darrer fet consumat els mossos van establir un dispositiu policial el 29 d’agost a Barcelona i Badalona per detenir-lo. Després de la detenció els investigadors van centrar els seus esforços en localitzar més víctimes potencials d’aquests fets, especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona, per tal que denunciessin les estafes patides. El detingut va passar a disposició judicial i el jutge va decretar-ne l’ingrés a presó.