Sense Categoria

Més de 26 anys de presó per abusar de quatre dones amb discapacitat al Gironès

Avatar
  • octubre 3, 2018
  • 4 min read

L'Audiència de Girona ha condemnat un home a 26 anys i mig de presó | Cedida

 

L’Audiència de Girona ha condemnat un home a 26 anys i mig de presó per abusar sexualment de quatre dones amb discapacitat entre finals de l’any 2012 i el mes d’abril del 2014, moment en el qual el van descobrir. L’agressor treballava com auxiliar tècnic educatiu en una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns de conducta de Llorà, poble del municipi de Sant Martí de Llémena situat a la comarca del Gironès.

 

Segons considera la sentència, l’home va aprofitar l’«autoritat» que tenia treballant com educador per abusar de víctimes «especialment confiades i influenciables». En concret «l'acusat va mantenir de forma reiterada relacions sexuals amb penetració» amb tres de les víctimes, a les quals va «generar expressament sentiments d'enamorament» perquè accedissin a mantenir relacions amb ell, i va fer tocaments a la quarta víctima.

 

Era una «persona de referència» per les víctimes

La funció del condemnat dins de la residència era acompanyar els usuaris en el seu procés evolutiu, segons recull el tribunal, a més de vetllar per la seva qualitat de vida en tot moment i garantir el seu nivell d’autonomia. No obstant això, es va aprofitar de tenir «un contacte directe i quotidià» amb les seves víctimes i així «conscientment satisfer els seus desitjos sexuals».

 

Tal com informa la sentència, l’home era una «persona de referència» per les víctimes i «exercia un control i una autoritat, cosa que determina una clara situació asimètrica que limitava i cohibia la llibertat de decidir de les internes». A més, l’acusat va escollir les víctimes que tenien una discapacitat intel·lectual perquè així eren «especialment confiades, influenciables i disminuïa la seva capacitat per desenvolupar estratègies defensives».

 

Per una altra banda, el tribunal ha conclòs a partir d’uns missatges entre l’agressor i una de les víctimes: «Permeten comprovar l'existència d'una relació sentimental sincera per part d'ella i totalment simulada per part de l'acusat doncs al mateix temps mantenia aquesta mateixa relació i contactes sexuals amb altres internes del centre». A més, «consten missatges amb els quals mútuament s'expressen el seu amor, dient-li l'acusat que l'estima més que a la seva vida i que la cuidarà molt bé»

 

Poble de Llorà, del municipi de Sant Martí de Llémena, a la comarca del Gironès

Poble de Llorà, del municipi de Sant Martí de Llémena, a la comarca del Gironès | Cedida

 

No eren relacions sexuals consentides

Aparentment les relacions sexuals entre l’acusat i les víctimes semblen consentides. No obstant això, la sentència ha decidit que no era un consentiment vàlid, ja que «no va ser prestat lliurement sinó que va ser obtingut per l'acusat aprofitant-se de la seva situació de superioritat» de les víctimes «perquè, tot i ser capaces de conèixer i decidir el seu comportament sexual, tenien limitat el seu autodomini i la seva patologia les feia manipulables».

 

Per tant, la sentència de la secció tercera de l’Audiència de Girona ha condemnat l’agressor a una pena de 26 anys i mig de presó per ser l’autor de tres delictes continuats d’abús sexual amb penetració i un delicte continuat d'abús sexual sense penetració. A més, l’ha inhabilitat per treballar amb menors, persones amb discapacitats psíquiques o persones especialment vulnerable i també ha de pagar les despeses processals. Tanmateix, la sentència ha estipulat que el temps màxim de compliment només serà de 20 anys i que estarà en llibertat vigilada durant 27 anys.

 

Per una altra banda, l’asseguradora de la residència haurà de pagar unes indemnitzacions de 22.000 euros en matèria de responsabilitat civil «per haver-se produït l'activitat de l'acusat durant el desenvolupament de part de la seva activitat al centre on treballava». A més, el tribunal considera que la direcció va tenir un «comportament descuidat» a l’hora de contractar un treballador sense experiència ni formació i que tenia «un comportament poc professional amb les internes».

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *