Preocupant situació de les explotacions de boví de carn a Lleida

El sector del boví de carn viu una situació d’«incertesa» i de «vertigen» que posa en risc la continuïtat de moltes granges, segons l’Associació Espanyola de Productors de Vaquí de carn (Asoprovac). Tot i els preus «rècord» de la carn, «la rendibilitat de les explotacions és nul·la», a conseqüència del «bestial» increment dels costos de producció, sobretot dels cereals amb què s’elaboren els pinsos i de l’energia. El sector veu en l’obertura de nous mercats en països emergents una via per donar sortida a part de la carn que es produeix a l’Estat. Aquests són alguns dels missatges que s’han donat en la 24a edició de la Jornada del Boví de Carn d’Alcarràs (Segrià), que ha aplegat aquest dijous més de 300 productors i ramaders del sector.

 

L’increment dels costos de producció, que s’ha notat sobretot arran de la guerra a Ucraïna, fa que molts productors de boví de carn s’estenguin plantejant la continuïtat de les seves explotacions perquè no els surten els números, malgrat uns preus de la carn de «rècord» i que «no s’havien vist mai». El preu dels cereals amb què s’elaboren els pinsos s’ha doblat en el darrer any, i també s’ha disparat considerablement el cost de l’energia, segons ha assenyalat Ricard Gòdia, president d’Asoprovac.

 

«Si ara entrem vedells, els hem d’alimentar durant un any amb la qual cosa, si no baixen els costos de producció (especialment dels cereals i de l’energia), podem tenir un ‘crack’ molt gran a les explotacions, però si baixa el preu de la carn i no baixen els costos ens podem trobar que molta gent s’acabi arruïnant al sector i això fa por», ha advertit Gòdia.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A més, el fet que el Ministeri d’Agricultura ha decidit excloure el boví dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) «posa en perill la professionalització del sector». «Els ajuts de la PAC eren una salvavides que teníem a les explotacions, si bé es cert que tindrem una petita ajuda acoblada però és insignificant», ha exposat el responsable estatal d’Asoprovac. «Esperem que la gent pugui suportar-ho perquè ha fet moltes inversions a les explotacions en millores mediambientals per adaptar-se a les exigències europees i ens ha agafat en un moment molt delicat», ha afegit.

Obrir nous mercats en països emergents

Per fer front a aquest context pessimista, el sector del boví veu l’obertura de nous mercats en països emergents, sobretot asiàtics, com una via per donar sortida a la producció ramadera estatal. «El primer món està una mica saturat però el segon i tercer món tenen necessitat de proteïna i són aquests països els que estiraran de les produccions ramaderes», segons el president d’Asoprovac. «Hem de pensar en la producció interior però també en la venda a l’exterior», ha remarcat Ricard Gòdia.

 

«Amb els projectes Life promoguts per Asoprovac veiem que manera de produir a l’estat espanyol és molt més eficient que en altres zones perquè aquí som capaços de produir un quilo de carn generant cinc vegades menys d’emissions en comparació amb l’Amèrica del Sud», ha remarcat. Així mateix, «consumim deu vegades menys d’aigua del que s’ha dit, tal com ha demostrat l’IRTA amb estudis que ha fet», ha indicat el president d’Asoprovac.

Més de 300 productors i ramaders a la jornada d’Alcarràs

El Centre Cultural Lo Casino d’Alcarràs ha acollit aquest dijous la 24a edició de la Jornada Tècnica de Boví de Carn amb la participació de més de 300 ramaders i productors d’aquest sector professional. Enguany, la jornada, organitzada per l’Associació de Ramaders de Boví de Carn d’Alcarràs (ARB) en col·laboració amb l’Ajuntament, s’ha centrat sobretot a analitzar la situació que viu el sector i les perspectives de futur i possibles solucions davant la manca de viabilitat actual de moltes explotacions.

 

La jornada ha comptat amb les intervencions de l’economista i analista Gonzalo Bernardos; del professor emèrit de la Universitat Politècnica de Madrid, Carles Buxadé, i de la gerent d’asoprovac, de Matilde Moro Valentín, entre altres representants del sector.