Preocupant: Més de la meitat de les infermeres es planteja abandonar la professió

El 52% de les infermeres de l’Atenció Primària de Catalunya s’han plantejat abandonar l’àmbit sanitari, segons una enquesta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC). A més, també segons aquest estudi, un 80% de les infermeres creu que la situació de l’Atenció Primària no millorarà en els anys vinents. En el mateix sentit, un 64% de les enquestades es mostra estressada (25%), desanimada (18%), frustrada (11%) o cremada (9%).

 

Un 35,2% ha necessitat ajuda professional per millorar el seu estat anímic, i d’aquestes, un 26,4% s’ha hagut de medicar i un 20% ha demanat la baixa laboral. L’enquesta l’han respost 125 infermeres de l’Atenció Primària de les 5.000 que hi ha al territori segons el Col·legi d’Infermeria.

Amb relació a les preocupacions laborals, es va preguntar sobre diferents aspectes, com per exemple la conciliació familiar, que preocupa bastant i molt al 44,8% de les infermeres, o l’estabilitat laboral, que suscita preocupació al 32,8% de les enquestades.

 

Un 84,7% es mostra preocupada per un augment de la càrrega de treball, i un 71%, per les condicions laborals.

 

La combinació entre treball presencial i la teleconsulta (que s’utilitza molt més que abans de la pandèmia) també preocupa les infermeres d’Atenció Primària. De fet, a un 19,2% els inquieta bastant i a un 20%, molt. Tenir una bona relació laboral amb la resta de companyes d’equip preocupa al 43,5% de les infermeres, i a un 40,3% els fa por patir dificultats pel treball en equip.