Edició 2020

Preocupació per la presència de l’os en zones del Pallars Sobirà

  • juny 11, 2019
  • 4 min read

Pla general d'un dels agrupaments de ramats d'ovelles | LleidaDiari.cat

 

Els ramaders de les muntanyes de Llessui, Caregue i Escàs asseguren haver estat alertats, aquest cap de setmana, de la presència de l'os Goiat en aquesta zona del Pallars Sobirà. Els pastors, sabedors de la presència del plantígrad prop dels pobles han passat la nit a la muntanya vigilant els ramats per evitar atacs. Xavier Ribera, president de l'Associació de ramaders del Pallars Sobirà, ha explicat que els ramaders s'han de dedicar a «cuidar els ramats» i no a «vigilar l'os».

 

Ribera ha denunciat que el Govern, l'any passat, va excloure aquestes muntanyes del pla d'agrupació de ramats argumentant que no era zona de presència de l'os. El president dels ramaders ha volgut fer palès el malestar de tot el sector i la preocupació que representa la presència de l'os a la zona del país amb més densitat d'animals durant l'estiu, amb més de 25.000 exemplars entre ovelles, vaques i cavalls.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Malestar del sector

Ribera ha explicat que aquest malestar del sector el faran visible en una gran concentració de tots els ramaders del Pirineu a la Vall d'Àssua, coincidint amb el dia que pugen les ovelles a la muntanya. Entre les muntanyes de Llessui, Caregue i Escàs es reuneixen més de 15.000 ovelles. L'Associació de ramaders demana una rectificació a la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i que reconegui que aquesta zona de la Vall d'Àssua sí que hi ha presència d'os.

 

Pel que fa a la política de reeducació de Goiat, foragitant-lo amb l'ús de pirotècnia, de bales de fogueig o bales de cautxú, per Ribera, creu que ha quedat demostrat que únicament el desplaça d'unes zones a unes altres, en aquest cas de la Val d'Aran, al Pallars. Ribera ha reiterat que la ramaderia extensiva i la presència de l'os a les muntanyes és «impossible».

 

Ribera s'ha mostrat contundent i ha afirmat que volen fora aquest «ocupa» de les seves muntanyes, moltes de propietat privada o comunal. Pels ramaders l'únic problema no és l'os Goiat, el més controvertit entre la quarantena que habiten al Pirineu, donat que si s'extreu, encara en quedaran més de quaranta.

 

Agrupació de ramats

L'agrupació de ramats és una mesura de protecció que consisteix en agrupaments de bestiar vigilats durant els mesos que les ovelles estan a la muntanya. Es tracta d'una de les mesures preventives posades en marxa, dins del projecte PirosLife. En total, l'any 2018 es van organitzar 6 agrupaments de ramats protegits, amb prop de 5.600 ovelles i cabres de 36 propietaris i ramaders diferents, que voluntàriament es valer acollir a aquesta mesura preventiva gratuïta que ofereix la Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran.

 

Concretament, van ser els agrupaments de Gausac-Casau i Bagergue, a la Val d'Aran; i els d'Isil, Tavascan, Bonaigua i BoldísÀreu, al Pallars Sobirà. A la Val d'Aran es van agrupar unes 2.000 ovelles de 24 propietaris diferents, mentre que al Pallars Sobirà, la protecció mitjançant aquesta mesura va arribar a més de 3.600 animals de 12 propietaris. D'aquesta mesura, l'any passat en va quedar exclosa la Vall d'Àssua per primer cop. La mateixa zona on aquest cap de setmana han alertat als ramaders de la presència de l'os. A aquestes muntanyes hi passen els mesos d'estiu més de 15.000 ovelles.

Un ramat d'ovelles arribant al poble després de passa l'estiu a la muntanya

Un ramat d'ovelles arribant al poble després de passa l'estiu a la muntanya | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar…

Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.