Sense Categoria

Els brots d’impetigen es dupliquen en les darreres setmanes a Barcelona

Avatar
  • novembre 15, 2018
  • 3 min read

Els casos d'impetigen detectats a les escoles de Barcelona s'han duplicat | Cedida

 

Els casos d'impetigen, una malaltia contagiosa que afecta la pell, han experimentat un preocupant creixement a les escoles de Barcelona. De fet, en les darreres tres setmanes s'han duplicat, segons dades del departament de Salut de la Generalitat. En concret, dels 43 brots detectats en la darrera actualització, 39 s'han donat a finals del mes de setembre, i 29 en tan sols tres setmanes, una situació que comença a preocupar als centres escolars, i també a les famílies.

 

L'Agència de Salut Pública de Barcelona ja ha enviat circulars als centres on s'ha detectat la malaltia, amb informació sobre els brots. Segons dades de la Xarxa Epidemiològica de Catalunya, en menys d'un mes s'han detectat el doble de casos que l'anterior, i és que, si el 24 d'octubre hi havia 20 brots comptabilitzats, el 8 de novembre la xifra ja ascendia als 43. 

 

La major part dels casos s'han detectat a l'àmbit escolar

La major part dels casos s'han detectat a l'àmbit escolar | CatalunyaDiari.cat

 

Barcelona, la gran castigada

La immensa majoria dels casos, segons dades de Salut, s'han produït a la mateixa ciutat de Barcelona, on hi ha hagut 30, però també hi ha un total de vuit casos al Vallès Occidental i Oriental, dos al Barcelonès Nord i el Maresme, un al Barcelonès Sud, un a Girona i un a les Terres de l'Ebre. Gran part dels brots s'han detectat a l'àmbit escolar, un 88,4% i 38 casos, però també hi ha hagut tres a l'àmbit familiar. 

 

Un dels problemes que explicaria aquest augment és, segons els experts, que un cop contagiat el nen no s'immunitza, i això comporta que hi pugui haver «brots recurrents». Moltes vegades, pot haver-hi un membre de la família que s'hagi convertit en «portador del bacteri», i els experts recomanen per a aquests casos l'ús de pomades antibiòtiques o la desinfecció amb lleixiu dels espais comuns que puguin haver quedat contaminats. 

 

Els nens amb pell atòpica són més vulnerables davant l'impetigen

Els nens amb pell atòpica són més vulnerables davant l'impetigen | OpenStax Microbiology

 

Especial incidència en els nens atòpics

L'impetigen és una malaltia molt més freqüent en nens, en especial en aquells amb pell atòpica. Segons la cap clínica de la Unitat de Dermatologia de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, Eulàlia Baselga, sí que és cert que hi ha hagut un «augment de la incidència claríssim» dels brots en les darreres setmanes, si bé el nombre més gran de casos s'ha donat entre juliol i agost, fruit de la calor de l'estiu. 

 

De fet, les inusuals temperatures que estem enregistrant aquesta tardor també podrien explicar els brots. «Cada dia veiem tres o quatre casos d'impetigen, cosa que no és normal per a l'època», reconeix Baselga. Sobre l'especial afectació dels nens atòpics, l'especialista assenyala que el problema està en el fet que «no tenen una barrera cutània ben constituïda», i això els fa més vulnerables. 

Avatar
Sobre l'Autor

ACN

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *