Categories: Cultura

Els Premis Literaris de Lleida 2024 reben 66 originals, 18 d’assaig i 48 de poesia

Un total de 66 obres originals opten enguany als Premis Literaris que convoquen l’Ajuntament de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida. Són onze originals més respecte els 55 de l’edició passada dels quals 18 s’han presentat al Premi d’assaig Josep Vallverdú i 48 al Premi de poesia Màrius Torres. Cadascun dels premis està dotat en 9.000 euros i els guanyadors es donaran a conèixer en un acte a la Seu Vella de Lleida el pròxim 15 de novembre. La gala servirà, també, per cloure els actes oficials de l’Any Jaume Magre, que durant aquest 2024 ha commemorat els 100 anys del naixement de l’activista cultural lleidatà, el qual també fou impulsor del premi d’assaig Josep Vallverdú.

 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’acte de presentació dels Premis Literaris d’enguany s’ha fet aquest dimarts a Lleida i ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, la regidora de Cultura de la Paeria, Pilar Bosch i la tècnica de Cultura de la Paeria, Rosa Mesalles. En total, el 41è Premi d’assaig Josep Vallverdú ha rebut 18 originals procedents de les demarcacions de Barcelona i Girona, el País Valencià, i Salzburg. El jurat està format per Ignasi Aldomà, Anna Ballbona i Gabriella Gavagnin, que repeteixen respecte l’any passat, i Joan Roig i Ramon Sistac com a noves incorporacions. En quant al 29è Premi de poesia Màrius Torres, ha rebut 48 originals procedents d’arreu de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Toledo. En aquet cas, el jurat el formen Josep Borrell, Teresa Colom, Àngels Gregori, Jordi Julià i Jordi Virallonga, dels quals només repeteix aquest darrer.

Una setmana d’actes literaris

La gala d’entrega dels premis tindrà lloc el divendres 15 de novembre. Abans, però, durant aquella setmana s’han programat diversos actes literaris previs, tots amb entrada lliure i gratuïta. La primera proposta tindrà lloc el dilluns 11 al Teatre de l’Escorxador amb la presentació de les obres guanyadores de l’edició 2023, ‘(IN) comunicats’, d’Helena Guasch (40è Premi d’assaig Josep Vallverdú), i ‘Amarada’, de Sandra Blanch (28è Premi de poesia Màrius Torres). L’endemà, aquest mateix espai acollirà l’espectacle ‘Sons, llums i paraules’, de Lluís Fortuny (Companyia Elèctrica Dharma), amb poesia de Vicent Andrés Estellés, Joan Salvat-Papasseit, Màrius Torres i Josep Vallverdú.

Dimecres 13, també al Teatre de l’Escorxador, serà el torn per a ‘Recuperem Cèlia Viñas de l’oblit’, una vindicació de l’escriptora lleidatana Cèlia Viñas Olivella (Lleida, 1915-Almeria, 1954) amb motiu del 70è aniversari de la seva absència. Les periodistes Anna Sàez i Montserrat Trepat oferiran un esbós biogràfic de l’escriptora i un recital de textos de l’autora, respectivament.

L’acte de lliurament dels Premis Literaris 2024 se celebrarà el divendres 15 de novembre a les 19 hores a la nau central de la Seu Vella i inclourà la proposta multidisciplinària ‘Jaume Magre, l’elegància d’una ètica’, amb motiu del centenari del seu naixement. La creació comptarà amb Andrea Trepat (actriu) i Dafnis Balduz (actor), la Jove Orquestra de Ponent (JOP) sota la direcció de Miquel Massana, Júlia Cruz (cantautora), Jordi Làrios (audiovisuals) i Fanphone (llum i so), tot plegat sota una idea, guió i direcció de Rosa Mesalles.

Mesalles ha explicat que la proposta clourà els actes oficials de l’Any Magre fent “un recorregut per la seva vida i obra” a través de les converses entre els actors i la música, la qual posarà l’accent al es preferències musicals del divulgador cultural qui fou el primer regidor de Cultura de Lleida després de la dictadura.

A més, als assistents a l’acte se’ls obsequiarà amb dues publicacions relacionades amb el centenari del naixement de Jaume Magre: el llibre ‘La cultura de Lleida, avui. Actes i ponències de les trobades culturals organitzades per la Paeria els anys 1980 i 1985’, propiciades per Jaume Magre; i la publicació ‘Jaume Magre, memòria col·lectiva’, amb més de 130 testimonis de persones de diversos àmbits que van tenir vincle amb Jaume Magre.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Anuncien la previsió d’obertura de les estacions d’FGC després de les primeres nevades

Les estacions d'esquí de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) confien obrir pistes de…

10 hores ago

Troben morts un home i una dona catalans en un hotel rural de Medinaceli

La Guàrdia Civil investiga les causes de la mort d'un home i una dona catalans…

12 hores ago

Protecció Civil alerta: Precaució a la carretera i evitar sortides a l’alta muntanya

Protecció Civil ha demanat precaució a la carretera aquest cap de setmana per l'arribada del…

16 hores ago

L’arbre de Nadal fet de ganxet més alt de Catalunya es troba a la demarcació de Lleida

Alcarràs ha inaugurat aquest dijous 6l'arbre més alt de Catalunya fet amb quadrats de ganxet…

16 hores ago

Un menor de 15 anys apunyala a Lleida al seu company de pis, de 39

Els Mossos d'Esquadra van detenir aquest divendres a la tarda un menor d'edat per haver…

18 hores ago

El Hiopos Lleida anuncia una nova incorporació al primer equip

El Hiopos Lleida incorpora al jugador nordamericà Chevez Brandford Goodwin a la seva plantilla. El…

23 hores ago