El Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha estat distingit per l’assistència a les persones amb ictus, amb un reconeixement important concedit durant la celebració a València del Congrés Nacional i Internacional de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) i de la Societat Espanyola d’Infermeria de Neurologia (SEDENE). El premi, en la seva categoria de diamant (amb els criteris de consecució més exigents) va lligat a la iniciativa Angels de la Societat Europea d’Ictus, un ens independent que analitza el procés assistencial de l’ictus en els diferents països europeus. Avalua l’evolució dels pacients que reben tractament de reperfusió i ingressen a la Unitat d’Ictus. Un total de 16 hospitals de l’Estat espanyol han rebut aquest reconeixement.
Avui dia, sabem que en els pacients que pateixen un ictus a conseqüència d’una oclusió intracranial, els tractaments de reperfusió encarregats de recanalitzar l’artèria afectada milloren el pronòstic funcional en un 60%. Però, no només és important l’administració d’aquests tractaments al més aviat possible, sinó que també és important l’ingrés d’aquests pacients en unitats especialitzades, com la Unitat d’Ictus de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. En aquestes unitats es garanteix un abordatge multidisciplinari, gràcies al treball en equip de professionals de la infermeria especialitzada, la neurologia, la fisioteràpia, la rehabilitació, la teràpia ocupacional i el treball social.
Aquest Premi fa un reconeixement a la bona assistència dels pacients derivats pel Codi Ictus que són tractats amb teràpies de reperfusió i a la seva evolució durant l’ingrés a la Unitat d’Ictus el 2023 (en total, fins a l’estiu passat, han estat 245 persones: el 69%, amb un ictus isquèmic; el 13%, amb un ictus hemorràgic [ictus per trencament d’una artèria] i el 18% restant, amb altres malalties neurològiques o circumstàncies mèdiques que simulen els símptomes d’un ictus). Dels ictus isquèmics, gairebé un de cada dos pacients van rebre tractament de reperfusió. En el cas de l’Arnau de Vilanova, es va valorar positivament, tant l’evolució dels pacients com la rapidesa en el procés diagnòstic i en l’inici del tractament. A banda, en els pacients ingressats a la Unitat d’Ictus, que són el 90% dels casos que ingressen, es va valorar positivament la baixa proporció de complicacions mèdiques, com ara infeccions respiratòries, i la cura que es té a la Unitat per a detectar els problemes de deglució (disfàgia).