Sense Categoria

Precarietat és explotació

LleidaDiari
  • maig 1, 2015
  • 5 min read
Precarietat és explotació

Precarietat és explotació| Núria Solé i Jaume Sellés

 

Enguany celebrem la Diada del Primer de Maig enmig d’una munió de veus que ens volen fer creure que la crisi econòmica i financera que hem patit principalment els treballadors i les treballadores ja és cosa del passat. 
 
Sota una cortina de xifres macroeconòmiques ens volen amagar la realitat de milions de persones que estan a l’atur. Ens volen amagar que de les més de 29.000 persones aturades a les Terres de Lleida la meitat fa més de dos anys que no troben feina i gairebé 12.000 no reben cap prestació. Ens volen fer oblidar que no es veu reflectit en els nostres salaris rebaixats aquesta millora teòrica de l’economia del país. Que cada dia centenars de famílies han d’afrontar desnonaments perquè no poden pagar les quotes de la seva hipoteca i a la vegada donar de menjar als seus fills. Que han convertit la precarietat de les condicions laborals en un signe de modernitat quan no és una altra cosa que explotació. Que milers de joves perfectament qualificats han de creuar la frontera del seu país per trobar a l’estranger les oportunitats i el futur que aquí el mercat del treball els nega. Que les desigualtats de gènere i la bretxa salarial cada cop són més grans.
 
Aquesta és la situació real i en sabem les causes. Coneixem els responsables que han fet possible un dels retrocessos més brutals que hem patit el treballadors i les treballadores d’aquest país. Són els responsables d’impulsar reformes laborals contra la classe treballadora per generar un profund desequilibri en favor del poder dels empresaris i en detriment de la qualitat en la contractació, dels salaris dignes, de la negociació col·lectiva i del drets socials.
 
Però també convoquem aquest Primer de Maig enmig d’una ofensiva brutal contra el sindicalisme per intentar limitar la nostra capacitat de reivindicació. La criminalització dels sindicalistes per la seva participació activa en les convocatòries de vaga posa en evidència que han fixat el dret de vaga com un objectiu a batre per intentar arrabassar-nos una de les nostres principals eines de lluita en defensa dels nostres interessos legítims. 
 
El Primer de Maig, Dia Internacional del Treball, volem denunciar i expressar la nostra solidaritat amb la situació d’explotació i persecució sindical que viuen molts treballadors i treballadores del món fruit de l’avenç d’una globalització sense regles ni drets i ens unim al sindicalisme europeu per dir NO al TTIP (Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió), que vol donar via lliure a les multinacionals davant les lleis dels estats que protegeixen els drets laborals, mediambientals i de consum.
 
Per aquests motius el Primer de Maig de 2015 ha d’esdevenir un enorme clam de denúncia contra la situació d’injustícia que s’ha instal·lat en les relacions laborals i per què s’aturi la destrucció d’ocupació i se’n creï de qualitat , és a dir, amb drets i amb uns salaris dignes. 
 
Un clam en contra de la situació terminal de l’empresa Indox. No és de rebut que una de les poques empreses multinacionals del territori, amb producte, mercat i plantilla qualificada pugui anar-se’n en orris per manca de finançament, ja sigui públic o privat. Ens oposem radicalment a la resignació i a la desertització industrial del nostre territori. I li demanem al Govern de la Generalitat de Catalunya que entomi les seves responsabilitats al respecte, amb la intensitat i decisió necessàries per evitar-ho.
 
Un clam contra les retallades i les privatitzacions dels serveis públics, de rebuig al Consorci Sanitari que volen imposar a Lleida, malgrat l’oposició ferma d’un gran nombre de ciutadans i ciutadanes i d’organitzacions sindicals, socials i polítiques i que no és res més que un pas més cap a la privatització de la sanitat catalana i cap a desmantellament de l’Estat del Benestar. Un clam per exigir que la cobertura social arribi a tothom qui pateix aquesta crisi i que els drets de ciutadania no es vegin amenaçats per interessos econòmics. 
 
Però també hem de convertir aquest Primer de Maig en un crit contra la Llei de Seguretat Pública, l’anomenada llei mordassa, que pretén limitar la capacitat de la societat de manifestar-se, reivindicar els seus drets i plantar cara als poderosos per donar pas a una ciutadania resignada i atemorida que no lluita pel que és seu. En l’exigència que es posi en marxa ja la Renda Garantida de Ciutadania perquè les persones sense recursos econòmics no caiguin en la pobresa i l’exclusió social. En la reivindicació d’un canvi de polítiques que prioritzin les persones i la defensa de l’Estat del Benestar enfront dels interessos econòmics i financers.
 
Per tot això CCOO i UGT de les Terres de Lleida us emplacem a què aquest Primer de Maig a Tàrrega, demostrem que el moviment obrer, les organitzacions sindicals i el conjunt dels treballadors i les treballadores no estem disposats a fer un pas enrere en la defensa dels nostres drets. I que no retrocedirem en la nostra lluita per la justícia social, ni abandonarem el combat per una societat millor. 
 
Visca el Primer de Maig! Visca la Classe Treballadora!
 
Núria Solé, secretària general de la UGT-Terres de Lleida, i Jaume Sellés, secretari general CCOO Lleida

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *