Sense Categoria

Postius urgeix a que els pressupostos participatius siguin una realitat l’any 2017

LleidaDiari
  • gener 12, 2016
  • 3 min read
Postius urgeix a que els pressupostos participatius siguin una realitat l’any 2017

Postius urgeix a que els pressupostos participatius siguin una realitat l’any 2017| Redacció – Fotografia: CiU Lleida

 

El president del Grup Municipal de Convergència i Unió, Toni Postius, ha reclamat amb urgència tenir pressupostos participatius el proper exercici de 2017 per fer efectiva una major participació dels lleidatans en els temes que els afecten de prop.

Postius ha concretat que el pas previ per garantir una implicació dels lleidatans en l'activitat política de la ciutat rau en la modificació del Reglament de Participació -que data de 2006- abans del proper mes de juliol. Amb aquest nou document, es podria complir el calendari d'accions que proposa Convergència i Unió per garantir que Lleida compti per primera vegada amb uns pressupostos participatius.
 
“Des del Grup Municipal de Convergència i Unió sempre hem apostat sempre per una major transparència i implicació de la ciutadania en tots aquells temes de ciutat que els afecten i, per això, un dels punts que portàvem en el nostre programa electoral era la necessitat d'activar els mecanismes de participació ciutadana modificant el Reglament de Participació ciutadana”, ha explicat.
 
Postius ha recordat que aquesta proposta va ser introduïda per CiU en el cartipàs del mandat 2015-2019, aprovat el passat 9 de juliol, especificant que “caldrà modificar el Reglament de participació ciutadana en 6 mesos, d'ençà l'aprovació del cartipàs municipal, per tal de regular els pressupostos participatius i les consultes ciutadanes”. I ha subratllat: “Atès que aquests 6 mesos ja han passat i que ara tot just s'està començant a crear un grup de treball per dur a terme aquesta tasca, lamentem l'immobilisme, l'incompliment reiterat del cartipàs i la manca de paraula de l'equip de govern de la Paeria”.
 
En aquest sentit, demana “celeritat i consens amb la resta de formacions polítiques perquè el Reglament es modifiqui abans de juliol amb l'objectiu de poder fer realitat els primers pressupostos participatius de Lleida”. Al seu parer, cal deixar de banda la política de despatx a l'hora de decidir les inversions en les barris de la ciutat fent efectiva la capacitat de participació dels veïns. Alhora, s'ha mostrat favorable a que les decisions dels consells de barris tinguin caràcter vinculant.
 
Des del Grup de Convergència i Unió es detecta una certa laxitud a l'hora de dur a la pràctica l'actual Reglament. A tall d'exemple, Postius ha concretat que, tot i que contempla l'opció de la consulta popular, en 10 anys mai s'ha contemplat aquesta possibilitat per part de l'equip de govern municipal.
 
En el cas dels pressupostos, el nou Reglament tampoc permet als ciutadans ser consultats sobre les necessitats reals dels seus barris. En aquest sentit, ha posat de relleu la proposta de consultar els veïns de Camps d'Esports- Joc de la Bola per saber la seva opinió al voltant del solar d'Alcalde Pujol va ser tombada en el ple de setembre. Així doncs, Postius apunta a la necessària introducció dels pressupostos participatius, opció que funciona de manera òptima des de 2014 en ciutats com Girona, Vic o Sant Sebastià. Així, proposa seguir el següent calendari d'actuacions per tal que els pressupostos participatius siguin una realitat l'any vinent (veure cronograma).

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *