Postius planteja rebaixar l’IBI un 5% i fer efectiva una tarifa plana per pagar els impostos municipals

Postius planteja rebaixar l’IBI un 5% i fer efectiva una tarifa plana per pagar els impostos municipals| Redacció – Fotografia: CiU Lleida

 

El Grup Municipal de Convergència i Unió a l'Ajuntament de Lleida ha presentat un conjunt d'esmenes a les ordenances fiscals de 2016, entre les quals destaca rebaixar un 5% l'Impost sobre els Béns Immobles (IBI), aconseguir una fiscalitat separada per als habitants de l'Horta emparant-se amb l'article74 del RD 2/2004 i també efectuar una reclassificació dels carrers per la taxa de les escombraries i flexibilitzar el pagament dels tributs.

Sobre aquest darrer punt, el president del grup convergent, Toni Postius, planteja dividir per 12 mensualitats els impostos i les taxes municipals (IBI, impost de circulació, d'escombraries…) per tal que puguin ser pagats proporcionalment cada mes, i no de cop. Aquesta mesura permetria a les famílies de Lleida afrontar les obligacions amb l'Administració de forma planificada. En aquest sentit, ha afegit: “Proposem una tarifa plana per fraccionar els impostos i les taxes municipals de caràcter anual perquè puguin saber amb antelació quant pagaran en total a l'Ajuntament i puguin planificar l'esforç fiscal mensualment, si així ho desitgen”.
 
Al seu parer, l'Ajuntament de Lleida necessita una planificació estratègica que tingui en compte la racionalització de la despesa per ajudar les famílies, les empreses i els emprenedors a millorar la seva situació. “La Paeria ha d'adaptar la fiscalitat a les necessitats de famílies, empreses i emprenedors i deixar de ser percebuda pel ciutadà com el cobrador del frac”, ha recalcat Postius, recordant que “cal una Administració al servei dels lleidatans i no una administració per servir-se”.
 
D'altra banda, Convergència i Unió planteja un coeficient que permeti abaixar l'IBI un 5% de cara l'any vinent i amb voluntat de perpetuar-se en els exercicis propers, “no com una quota finalista, sinó perquè aquesta mesura es pugui reproduir de forma sostinguda en els propers exercicis”.  Postius considera que “amb una bona gestió es possible baixar l'IBI”, un impost que, al seu parer, “segueix pagant-se molt per sobre del valor real dels béns immobles de la ciutat”.
 
En relació als habitants de l'Horta de Lleida, des de CiU es planteja una bonificació de l'IBI urbà, tal i com contempla l'article 74 del RD 2/2004, “per donar resposta a una vella reivindicació atès que el nivell de serveis d'aquesta àrea singular és inferior al de la zona consolidada de la ciutat”, segons apunta Postius.
 
Així mateix, l'esmena presentada pels regidors de Convergència i Unió també contempla una revisió de la classificació dels carrers de Lleida per ajustar el tribut de les escombraries al servei que es rep en justa correspondència.
 
Postius ha conclòs que amb aquesta esmena a les ordenances fiscals es pretén que “Lleida deixi d'encapçalar el rànquing estatal en els principals impostos municipals i que s'ajustin el que es rep al que es paga”.