Posen en marxa una campanya per fomentar l’etiquetatge de fruites i hortalisses

Pla mitjà de la directora de l'Agència Catalana del Consum, Elisabeth Abat, amb el director dels serveis territorials a Lleida d'Empresa i Coneixement, Ramon Alturo

Pla mitjà de la directora de l'Agència Catalana del Consum, Elisabeth Abat, amb el director dels serveis territorials a Lleida d'Empresa i Coneixement, Ramon Alturo | LleidaDiari.cat

 

L'Agència Catalana de Consum (ACC) ha posat en marxa la campanya «Què cal saber l'etiquetatge de les fruites i hortalisses fresques», amb l'objectiu de promoure el correcte etiquetatge d'aquests productes en els establiments que en comercialitzen i, a la vegada, facilitar informació al consumidor a l'hora de comprar-ne. L'ACC distribuirà 40.000 fulletons informatius per les botigues i parades dels mercats d'arreu del territori on s'expliquen les dades mínimes que han de contenir obligatòriament les etiquetes com ara la denominació comercial del producte, el preu per unitat de mesura i la zona d'origen. A partir del 15 de novembre, l'ACC iniciarà una campanya d'inspeccions amb una primera fase informativa i, a partir del segon semestre del 2019, una segona ja de caire sancionador.

 

L'objectiu de la campanya, que s'estendrà fins al Nadal, és comprovar el grau de compliment normatiu pel que fa a l'etiquetatge de les fruites i hortalisses, i de forma més específica, vetllar per tal que la informació alimentària sigui «precisa, clara i fàcil de comprendre», no indueixi a error als consumidors i garantir que l'etiquetatge del producte informi adequadament segons les especificats que estableix la normativa, segons ha assenyalat la directora de l'Agència Catalana del Consum, Elisabeth Abat, durant la presentació de la campanya que s'ha fet a Lleida.

 

A partir d'aquest dimarts, l'ACC distribuirà per les botigues i parades de mercats d'arreu del país dedicades a la venda de fruites i hortalisses fresques 40.000 fulletons informatius on es detallen les dades mínimes que han de contenir de forma obligatòria les etiquetes d'aquests productes com ara la denominació comercial del producte, el preu per unitat de mesura i la zona d'origen i, en els casos en què la normativa específica ho estableixi, també han de detallar informació sobre la varietat, la categoria i el calibre, entre altres aspectes sobre la fruita o hortalissa en qüestió.

 

També s'emetran càpsules a la ràdio

La campanya de difusió es reforçarà amb l'emissió de la càpsula del 012 'Etiquetatge de fruites i verdures' per part de la CCMA del 22 d'octubre al 4 de novembre; a través del web consum.gencat.cat, de les xarxes socials de l'ACC (Twitter, Facebbok, Canal ConsumTV i de l'app Infocunsum). L'Agència Catalana del Consum porta a terme les actuacions d'inspecció i de control necessàries per garantir que les empreses i establiments compleixin amb la normativa de protecció dels interessos generals dels consumidors. En aquest sentit, iniciarà el 15 de novembre una campanya d'inspeccions de caire informatiu a establiments comercials i mercats. A partit del segon trimestre del 2019 l'ACC ja sancionarà les irregularitats o incompliments que detecti, que poden anar fins als 10.000 euros, tenint en compte que són sancions lleus. Els controls es duran a terme sobre la disponibilitat, la col·locació i la presentació de la informació alimentària obligatòria en fruites i hortalisses. 

 

Tot i això, Elisabeth Abat ha remarcat que l'objectiu de l'ACC amb la campanya 'Què cal saber l'etiquetatge de les fruites i hortalisses fresques' no és tant imposar sancions sinó conscienciar els establiments perquè els productes que comercialitzin estiguin etiquetats correctament, a més de facilitar informació al consumidor a l'hora d'adquirir fruites o hortalisses fresques. L'ACC comptarà amb la col·laboració de diferents organismes i institucions per difondre els fulletons informatius que ha editat amb motiu de la campanya. A Barcelona i l'àrea metropolitana es farà conjuntament amb el Gremi Provincial de Detallistes de Fruites i Hortalisses de Barcelona; a Lleida ciutat, amb la col·laboració de la Paeria, i tant a la resta de la demarcació com del territori, mitjançant els consells comarcals i ajuntaments de les ciutats amb més població.