Comarques

Preciós: Port Ainé i el Parc Natural de l’Alt Pirineu inauguren un nou mirador astronòmic

L'escassa contaminació lumínica i l'elevada altitud fa d'aquest punt un espai idoni per a l'observació astronòmica

Marta Romera
  • desembre 12, 2022
  • 3 min read
Preciós: Port Ainé i el Parc Natural de l’Alt Pirineu inauguren un nou mirador astronòmic

L’estació de Port Ainé i el Parc Natural de l’Alt Pirineu han inaugurat aquest dissabte un nou mirador astronòmic a l’estació d’esquí del Pallars Sobirà en el marc del Dia Internacional de les Muntanyes que se celebra aquest diumenge 11 de desembre. Es tracta d’un mirador d’observació astronòmic ubicat a 400 metres de l’Hotel Port Ainé, a la cota 2.000 de l’estació, en un terreny propietat de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Montenartró (Llavorsí). Disposa de senyalització amb interpretació del cel nocturn i indicació d’on es troba l’estrella polar, a més d’una plataforma de fusta local de pi negre des d’on realitzar les activitats amb telescopi, construïda in situ amb arbres del mateix entorn que es trobaven malalts o decrèpits.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El Parc Natural de l’Alt Pirineu i el seu entorn, com l’estació de Port Ainé, presenten unes condicions d’observació astronòmica excel·lents per l’escassa contaminació lumínica i l’elevada altitud, que suposa que tingui un gruix d’atmosfera menor. Hi ajuda la substitució progressiva de l’enllumenat exterior de l’Hotel Port Ainé 2000 per llums LED de color carbassa amb l’objectiu de reduir al mínim la contaminació lumínica de l’entorn.

 

Així mateix, l’any vinent està previst que el Parc Natural de l’Alt Pirineu sigui declarat Punt de Referència per a la Qualitat Lumínica. Aquesta distinció que atorga la Generalitat de Catalunya el certifica com un dels millors llocs del país per gaudir de la llum de les estrelles, la via làctia i els planetes. Un espai on la biodiversitat nocturna pot desenvolupar-se en condicions naturals sense alterar el seu cicle biològic per la contaminació lumínica, sobretot voliaines nocturnes, el mussol pirinenc i més d’una vintena d’espècies de muricecs, i també un indret saludable on poder conciliar fàcilment el son.

Nova experiència Starlight

Aquesta temporada d’hivern, les persones visitants de l’estació de Port Ainé podran gaudir d’una activitat d’observació astronòmica i acostar-se al coneixement i a la interpretació del firmament. De la mà de guies amb titulació Starlight, aprendran a identificar les constel·lacions i les estrelles alhora que descobriran la mitologia que les envolta.

 

En el marc del conveni de col·laboració amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, al llarg del recorregut de la sortida familiar de raquetes de neu de Port Ainé, les persones visitants descobriran nous plafons interpretatius per conèixer la flora i fauna que habita els boscos de l’estació i del parc així com noves menjadores i casetes niu per afavorir la biodiversitat de l’entorn.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *