Ponència sobre escultura amb Susana Solano, a la Seu Vella de Lleida

La Seu Vella de Lleida acollirà aquest divendres al vespre la ponència 'Escultura', a càrrec de Susana Solano, escultora i Premi Nacional d'Arts Plàstiques. Es tracta de la segona de les quatre ponències que la Demarcació de Lleida del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i la Fundació Guillem Viladot 'Lo Pardal' organitzen durant els mesos de maig i juny per commemorar el centenari del naixement de Guillem Viladot i que estan dedicades als àmbits de l'arquitectura, l'art, la poesia i la història.

 

Les ponències complementen l'Escenografia 'Poema de l'home' de Guillem Viladot situada al Claustre de la Seu Vella de Lleida que es va inaugurar el passat 28 d'abril i que es pot visitar fins al 3 de juliol de 2022. El projecte parteix de la lectura del 'Poema de l'home' de l'escriptor agramuntí a partir del recorregut processional per les galeries del Claustre de la Seu Vella. Es parteix de la 'Poesia Concreta' per dibuixar un 'Poema Arquitectònic'. Les lletres de l'Alfabet del Poema de l'Home de Viladot A/Z, s'intercalen amb els arcs i columnes gòtiques del claustre, establint un diàleg espacial amb l'interior i l'exterior, i un diàleg dual entre l'escala humana i l'escala divina/monumental.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Susana Solano, escultora amb gran projecció internacional

Formada en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, ciutat on va néixer, va accedir a la pràctica artística a través de la pintura per a passar després a l'escultura. Les seves primeres obres, realitzades en fusta a principis dels anys vuitanta, mostren una clara influència de Brancusi, que aviat abandona per a incorporar mètodes de la tradició de forja artesanal catalana.

 

És així com les seves escultures prenen un caràcter monumental en el qual predominen les estructures sòlides, els recintes arquitectònics i les gàbies obertes. Als anys noranta, amb obres pròximes al minimalisme i al constructivisme, produeix escultures de gran simplicitat geomètrica que va abandonant progressivament per a incorporar un cert lirisme i una reivindicació espiritual de la matèria. Se la considera hereva de la tradició escultòrica espanyola iniciada per Julio González, Jorge Oteiza i Eduardo Chillida.

 

Pròximes ponències a la Seu Vella de Lleida

Dijous, 9 de juny de 2022 a les 19.30 h

'Arquitectura', a càrrec de Juan Herreros, arquitecte, catedràtic de l'Escola d'Arquitectura de Madrid i autor del nou Museu Munch d'Oslo.

 

Dimecres, 15 de juny de 2022 a les 19.30 h

'Poesia', a càrrec d'Enric Casasses, poeta, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i Premi Nacional de Literatura.