Atenció: La policia reforça la vigilància a la frontera de Catalunya amb França

La Policia Nacional ha reforçat les fronteres amb França arran de la cimera de l'OTAN per evitar l'entrada de grups antisistema i lluitar contra la immigració il·legal. A les comarques gironines, es fan controls a la Jonquera (Alt Empordà) i també a Puigcerdà.

 

Aquí, la policia hi ha desplegat efectius d'una de les unitats especialitzades del cos, la Brigada de Resposta Contra la Immigració Clandestina (BRIC), que s'activa amb motiu de trobades d'alt nivell com la que es farà a Madrid. A les antigues cabines del Pertús, els policies aturen els cotxes i els inspeccionen a consciència. D'ençà de dimecres passat, quan es va engegar el dispositiu, ja s'han fet disset detencions; la majoria, a persones a qui els constaven requeriments judicials.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La cimera de l'OTAN, que ja arrencarà demà amb les trobades institucionals prèvies a la reunió del 29 i 30, portarà a Madrid delegacions de fins a una quarantena de països. I això, de retruc, es tradueix en un dispositiu policial ingent per garantir la seguretat durant la trobada d'alt nivell.

 

Reforçar els controls

A les comarques gironines, amb motiu de la cimera, des de dimecres passat la Policia Nacional ha reforçat les fronteres amb França. De fet, el cos ha desplaçat fins a la demarcació una de les seves unitats especialitzades, la BRIC, per reforçar els controls tant a la zona de la Jonquera com de Puigcerdà. «L'objectiu és prevenir l'entrada de persones antisistema o que puguin provocar desordres públics a les proximitats de la cimera de l'OTAN”, concreta el cap del Grup 3 de la BRIC, l'inspector Pablo López. Ell té 56 efectius a càrrec seu, que aquests dies estan fent controls tant a la sortida 1 de l'AP-7 com a les antigues cabines de la duana del Pertús (a peu de l'N-II).

 

Segons concreta López, els agents porten a terme controls durant les 24 hores. Aturen els cotxes que els poden semblar sospitosos d'acord ambls «perfils» que els fa arribar la Brigada d'Informació del cos. I un cop han apartat el vehicle, l'inspeccionen a consciència. Demanen la documentació del conductor i els acompanyants, la contraposen amb la seva base de dades, els fan baixar a tots del vehicle i registren el maleter a fons.

 

El reforç dels controls amb motiu de la cimera de l'OTAN s'allargarà, en principi, fins al 3 de juliol. A les comarques gironines, la policia no es posa a l'autopista AP-7 perquè, d'ençà que es van enderrocar els peatges, no disposen d'un lloc «on poder fer que els vehicles redueixin velocitat», concreta l'inspector de la BRIC. Per contra, però, sí que fan controls conjunts amb la policia francesa al peatge del Voló.

 

Disset detinguts

D'ençà de dimecres passat, explica l'inspector Pablo López, la Policia Nacional ja ha fet disset detinguts entre la Jonquera i Puigcerdà. «La gran majoria són gent que tenia reclamacions judicials pendents; també n'hem fet per falsedat documental i hi ha hagut dues detencions per afavorir la immigració il·legal, perquè pretenien travessar la frontera transportant persones que no reunien els requisits», concreta el cap del Grup 3 de la BRIC. A més, precisa López, també s'ha fet una extradició i devolucions en virtut de la Llei d'Estrangeria.

 

De fet, lluitar contra la immigració clandestina és un dels objectius d'aquesta unitat específica de la Policia Nacional. «Som especialistes a fer aquesta mena de controls; reforcem les fronteres cada vegada que és necessari, siguin les terrestres, les marítimes o les aèries», explica l'inspector Pablo López.

 

I de fet, al costat d'altres unitats del cos, la BRIC se sol activar quan hi ha reunions d'alt nivell com la de la cimera de l'OTAN d'aquest 29 i 30 de juny. Segons concreta el cap del Grup 3, també van intensificar els controls fronterers l'agost del 2019 arran de la cimera del G7 a Biarritz. O a finals d'aquell mateix any, durant la reunió de la COP25 a Madrid, la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.