Gairebé un centenar de detinguts per formar part d’una xarxa que falsificava documents

La Policia Nacional, en col·laboració amb la turca, ha detingut 90 persones en 26 províncies –entre elles, Girona- d'una xarxa que distribuïa documents falsos per afavorir la immigració irregular. L'organització captava els clients a través de les xarxes socials a Espanya i, un cop rebien la meitat del pagament, fabricaven la documentació a Istambul.

 

La resta es pagava abans de l'enviament, en un termini de set dies. Entre el que oferien, hi havia passaports per 1.000 euros; permisos de residència per 750; visats Schengen per 500 euros i permisos de circulació per 350. La policia estima que els beneficis de la banda eren superiors al milió d'euros.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Els arrestos s'han fet en prop d'una trentena de províncies i als detinguts els imputen els delictes de pertinença a organització criminal, falsedat documental, delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, usurpació d'estat civil i contra la seguretat del trànsit. Els agents també han intervingut 71 documents falsos, 4.300 euros en efectiu, diversos dispositius electrònics i documentació diversa.

Policia nacional

Detenen 90 persones d'una xarxa que distribuïa documents falsos per afavorir la immigració irregular | Cedida

 

Vídeos exhibint documents falsos

La xarxa s'oferia a través de les xarxes socials on feia publicitat de vídeos exhibint documents falsos per transitar pel territori Schengen i així captava clients. Un cop els interessats hi contactaven, els demanaven un número de telèfon perquè es posessin en contacte amb els fabricants dels documents, instal·lats a Turquia.

 

Per missatgeria instantània, els demanaven les dades personals per fer el document i que es fes el pagament de la meitat del cost a través d'una empresa internacional d'enviament de diners. Un cop acabada la fabricació, els enviaven una fotografia al mòbil per tal que abonessin la resta i els documents s'enviaven per missatgeria als membres de l'organització radicats a Espanya en un termini de set dies.

 

La banda estava integrada per membres que es dividien en dues branques: una amb funcions de recepció i cobrament dels diners als clients a Espanya, en la seva majoria d'origen sirià, però també d'Argèlia, Uzbekistan, Líban, Turkmenistan, Egipte, Líbia, Iraq, Azerbaidjan i Marroc. L'altra, tenia funcions d'enviament de documents falsos i estava formada per ciutadans de Síria que operaven des d'Istanbul.

 

Les detencions s'han fet a Alacant (10), Almería (18), Badajoz (2), Cadis (3), Càceres (1), Castelló (2), Córdoba (1), Cuenca (1), Girona (2), Gran Canaria (2), Granada (1), Guadalajara (1), Guipúzcoa (6), Huelva (7), Madrid (9), Màlaga (1), Murcia (9), Illes Balears (1), Lleida (2), Palencia (1), Pontevedra (1), Soria (1), Sevilla (1), Tarragona (1), València (5) i Vizcaya (1).