Desmantellada a Catalunya una xarxa d’explotació sexual amb 3 detinguts

La policia espanyola ha desmantellat a Tarragona i Reus una xarxa d'explotació sexual de dones de nacionalitat colombiana. Les víctimes eren captades a Colòmbia amb falses promeses de treball i una vegada al nostre país eren obligades a prostituir-se.

 

S'han detingut tres persones, dues de nacionalitat colombiana, pels delictes de tracta d'éssers humans, determinació coactiva a la prostitució i organització criminal, i una tercera, de nacionalitat espanyola, com a presumpta autora dels mateixos delictes i també contra els drets dels ciutadans estrangers. Es va fer entrada en dos pisos de Tarragona i Reus, que funcionaven de prostíbuls.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

En aquests immobles, diverses dones de nacionalitat colombiana eren explotades sexualment. Un dels prostíbuls estava regentat per dos ciutadans, un colombià i un altre espanyol, a més de l'encarregada o 'mami', de nacionalitat colombiana. La investigació es va iniciar el dia 12 de juliol de 2022 arran d'una trucada telefònica al Servei d'Atenció de Víctimes de Tracta on s'indicava que dues ciutadanes colombianes havien estat explotades sexualment a la demarcació de Tarragona.

 

Un seguiment de la seva situació

Després de la denúncia es va contactar amb les víctimes i es va fer un seguiment de la seva situació, davant el risc que poguessin ser maltractades o expulsades del lloc que els servia de domicili, i després les víctimes, degudament assessorades, van decidir interposar denúncia alhora que van sol·licitar acollir-se a la condició de testimoni protegit, segons informen fonts policials. En les seves declaracions van explicar que van ser captades a Colòmbia per una persona de la mateixa nacionalitat, sota la promesa de condicions laborals diferents de les viscudes a Espanya.

 

El viatge va ser finançat amb un prestador de Colòmbia i van volar des de Colòmbia a Barcelona, ​​instruïdes per la captadora. Un cop a l'estat espanyol la captadora els va indicar que s'havien de prostituir perquè no podia mantenir-les i davant la situació de vulnerabilitat que tenien es van veure amb l'obligació d'acceptar-ho, sent sotmeses a realitzar pràctiques sexuals sense protecció i sense condicions d'higiene. També les van obligar a consumir cocaïna i a lliurar el 50% dels ingressos obtingut als explotadors. Havien d'estar disponibles les 24 hores del dia, tots els dies de la setmana, i que només podien sortir dues hores per comprar.

 

En una ocasió la captadora i posteriorment controladora o 'mami', va agredir una de les víctimes i va amenaçar totes amb fer-les fora d'on residien en cas de negar-se a complir aquestes instruccions. Pel que fa als membres de l'organització, fruit de la investigació, s'ha tingut coneixement que cadascun assumia funcions diferents. Un s'encarregava de la captació a Colòmbia de les dones i alhora era el responsable dels prostíbuls investigats. Exercia també funcions de control directe de les dones i controlava les cites amb els clients i els ingressos.

 

Funcions de control i substitució

Una altra persona feia funcions de control i substitució de l'anterior en la gestió de les cites amb els clients. Finalment, una última persona, l'única de nacionalitat espanyola seria el responsable de l'organització, que hauria gestionat la consecució dels pisos i seria el titular dels comptes bancaris on les víctimes havien prèviament ingressat els diners, en algunes ocasions, amb motiu dels seus serveis.

 

A partir d'aquí, el jutjat va autoritzar les diligències d'entrada i registre en els dos domicilis i es van detenir els responsables. També es van intervenir sis telèfons mòbils, un ordinador, un passaport d'una de les víctimes, diversa documentació i diners en metàl·lic per un import de 2.130 euros. L'operatiu policial l'ha dut a terme la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de la Comissaria de Tarragona, amb la col·laboració d'agents de Reus i del cos de la Guàrdia Urbana de Tarragona i de Reus.