La Policia Nacional augmenta el control de les fronteres, davant una possible tornada de Puigdemont

La Policia Nacional augmentarà el control de les fronteres | Cedida

 

El moviment que es preveu de Carles Puigdemont, en el context de les eleccions, preocupa el govern espanyol. La possibilitat que el candidat torni a Catalunya sense ser advertit, per votar i, de sortir escollit, ser envestit President, no agrada a l'executiu de Rajoy. Per això, segons 'El Periódico', la Policia Nacional augmentarà la presència d'agents als límits fronterers.

 

D'aquesta manera, les fonts policials contrastades pel mitjà han confirmat que controlaran aquestes regions del país, tot i el desconeixement de l'estratègia definitiva de Puigdemont. De fet, també consideren la possibilitat que l'expresident no contempli aquesta alternativa, doncs en la balança de la rendibilitat electoral i les repercussions jurídiques, podria acabar no sent beneficiari.

En llibertat per Bèlgica

Cal recordar que Carles Puigdemont, i els exconsellers que l'acompanyen a Bèlgica, es troben en total llibertat pel país europeu, després que el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, decidís retirar l'ordre de detenció europea. D'aquesta manera, els exrepresentants del Govern van deixar de ser processats des de Brussel·les, trobant-se en total llibertat pel país.

 

Amb aquesta decisió, l'organisme jurídic espanyol va impedir que la justícia belga pogués extradir als polítics per només algun dels delictes pels quals se'ls havia reclamat des d'Espanya. L'euroordre que es va emetre, contemplava la investigació per sedició, rebel·lió i malversació, delictes que podrien no haver estat contemplats pel jutge de Brussel·les.

 

L'anul·lació de l'euroordre contra Carles Puigdemont el va deixar lliure a Bèlgica

L'anul·lació de l'euroordre contra Carles Puigdemont el va deixar lliure a Bèlgica | AP

 

Mes i mig a l'estranger

Carles Puigdemont va deixar Catalunya el passat 30 d'octubre, tres dies després que la Generalitat proclamés la república catalana al Parlament. Ara, dies després d'iniciar la campanya electoral, apareixen els dubtes sobre quines seran les pròximes decisions del president cessat, doncs es desconeix si té planejat tornar per celebrar les eleccions o si es mantindrà a Bèlgica, passi el que passi.

 

L'ordre de detenció que es manté a Puigdemont a Espanya provocaria que, en cas de trepitjar el territori nacional, la policia procedís immediatament a detenir al candidat per JxCat, el que podria representar un impacte polític per la coalició, la qual podria veure incrementats, de manera notable, els vots dels quals gaudiria l'organisme.

 

Disposat a «córrer el risc»

Carles Puigdemont és molt conscient de quina seria la seva situació un cop trepitgés territori espanyol. L'ordre de detenció que es va establir sobre ell, faria que el privessin de la seva llibertat tan bon punt traspassés la frontera. No obstant això, l'expresident va assegurar estar disposat a «córrer el risc» en cas que els electors l'envestissin com a President.

 

De la mateixa manera, en roda de premsa, va mostrar certa inseguretat en la possibilitat de tornar abans del 21 de desembre, data en què se celebren les eleccions, considerant que li agradaria «exercir el dret de vot», encara que és conscient que no depèn únicament d'ell poder-lo aprofitar. «Si estem en una democràcia, pesen més els vots que les manilles», va afirmar.

 

El motiu pel qual tant l'expresident com els exconsellers no podran votar en les eleccions vinents, de no trobar-se en territori espanyol, és per no haver estat donat d'alta en el Cens Electoral dels Residents Absents, el qual permet a aquells qui es troben fora del país, poder aprofitar el dret de manera normal. Aquesta situació genera els dubtes sobre la possible tornada de Puigdemont.

 

JxCat i ERC, invisibles

Junqueras y Puigdemont en el parlamento catalán

Junqueras i Puigdemont no poden participar en la campanya electoral amb normalitat | Cedida

 

Les situacions atípiques de Carles Puigdemont i Oriol Junqueres en un moment previ d'eleccions, fa que cap dels dos candidats pugui participar en debats i realitzar amb normalitat la seva campanya electoral. No obstant això, s'ha vist una tendència en les últimes setmanes, en la qual l'organisme que dirigeix l'expresident ha anat guanyant vots, respecte a la pèrdua dels republicans.

 

JxCat es troba molt proper a la intenció de vot amb la que compta ERC, situació que pot ser esdevinguda pels reclams dels membres de partit de Puigdemont, qui l'anomenen com el «President legítim», mentre que el secretari general d'esquerra, encara tancat a la presó d'Estremera, s'està quedant sense una veu ferma que el representi des de l'exterior.