Sense Categoria

Polèmica per un mural de promoció de la Pera de Lleida on es pinta una dona en grans dimensions

LleidaDiari
  • agost 4, 2021
  • 4 min read
Polèmica per un mural de promoció de la Pera de Lleida on es pinta una dona en grans dimensions

La DOP Pera de Lleida estrena mural reivindicatiu a Torrelameu com a part de la nova estratègia de vinculació de l'entitat amb el territori fructícola lleidatà.

 

El mural, obra de l'artista Oriol Arumí, té unes dimensions de 35X20 metres (700 m²) i mostra una imatge bucòlica en què una dona tombada sobre la gespa sosté una pera entre les mans com si sostingués un preuat tresor.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

El mural es completa amb la frase 'Som la Pera', un eslògan que presideix l'estampa i que vol ressaltar com n'és d'extraordinària, en sentit positiu, la gent i la fruita de Lleida.

Polèmica per un mural de promoció de la Pera de Lleida on es pinta una dona en grans dimensions

La DOP Pera de Lleida es reivindica amb un mural de grans dimensions a Torrelameu | LleidaDiari.cat

 

Dones de Lleida considera que se sexualitza el cos de la dona per a fer publicitat

Però aquest mural no ha agradat a tothom, i des del col·lectiu Dones de Lleida, han denunciat a través de les xarxes socials que s'utilitzi el cos de la dona per a fer aquesta publicitat.

 

Consideren que el patriarcat ha sexualitzat de nou el cos de la dona i, per aquest motiu, exigeixen que Afrucat modifiqui i rectifiqui la campanya. «L'agrocapitalisme utilitza els cossos de les dones com una mercaderia més. El mural il·lustra una concepció del món masclista i depredadora», sentencien.

 

Els valors que sí que hi veuen en el mural els seus impulsors

«Creiem que aquesta iniciativa té un doble impacte: el primer és clarament visual, per les dimensions i la bellesa de l'obra. Després, però, queda en la memòria la reivindicació i fer valdre la nostra terra i els seus fruits i, també, la seva gent que, com diu la frase 'Som la pera' són fora del comú»; ha dit el president de la cooperativa de Torrelameu, Francesc Torres durant la presentació de l'obra.

 

«Estem orgullosos de la pera de Lleida i aquesta és una acció per fer-ho públic. Des del Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida seguim treballant amb aquesta nova estratègia de visualitzar la nostra pera en el territori més proper, a casa nostra, i així donar visibilitat als fruits dels nostres camps i donar-los el lloc que es mereixen en les llars del territori; una acció que és l'objectiu preferencial de Consell Regulador», ha manifestat Gerard Pujol, president del Consell Regulador DOP Pera de Lleida.

 

«La fruita, i en aquest cas la nostra pera, posa art i bellesa al nostre territori, tot identificant les poblacions productores de la DOP Pera de Lleida, una iniciativa que continuarem durant els anys vinents al llarg de la geografia de Lleida. Per tant, aquesta és una de moltes obres que vindran», ha explicat el secretari del Consell Regulador i director general d'Afrucat, Manel Simon.

 

La versió de l'artista

Per la seva part, Oriol Arumí ha volgut destacar que «l'elecció d'una dona amb mesures gegantines va ser perquè encaixava dins la idea de la mare natura que ens ofereix el millor que té; els seus fruits».

 

«Es tracta d'una obra amb una explosió de colors, oberta a totes les mirades i pensada perquè cadascú tingui la seva pròpia vivència», ha declarat l'artista arrelat a Lleida que ha tardat deu dies a realitzar aquest mural. «Quan faig un mural procuro transmetre una sèrie de valors positius com l'alegria, la sorpresa, el respecte, la bellesa, l'amor per la natura i la cultura, amb la idea de contribuir a fer del món un lloc millor», ha declarat.

 

Cal destacar que aquesta obra mural es completarà amb dos murals més. L'un, ja acabat, plasma una nena apilant diferents fruits i, l'altre, encara per fer, mostrarà el pare d'aquesta família.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *