Sancionen a un porter de futbol iranià per abraçar a una aficionada

El món del futbol torna a centrar la seva atenció a l’Iran, aquesta vegada per un incident que ha reviscut el debat sobre la igualtat entre homes i dones al país. El passat 12 d’abril, durant el partit entre l’Aluminium Arak i l’Esteghlal FC, una aficionada va entrar a la gespa de l’estadi Arak en un intent per obtenir la samarreta d’algun jugador del seu equip, que jugava com a visitant. El porter Hossein Hosseini, de l’equip visitant, es va mostrar comprensiu davant la situació i va intentar complir el desig de l’aficionada

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

No obstant això, la policia va intervenir, impedint que Hosseini li pogués donar la seva samarreta i provocant una desordre al camp. A Iran, el contacte físic entre homes i dones que no són família està prohibit, la qual cosa va generar una situació delicada. És important destacar que aquesta és la primera temporada en dècades en què les dones tenen permès l’accés als estadis de futbol, tot i que han d’ocupar grades separades dels homes, sempre que l’estructura de l’estadi ho permeti.

Després de l’incident, la vicepresidenta d’Assumptes de la Dona i la Família d’Iran, Ensiye Khazali, va instar les autoritats esportives a aplicar plenament les directrius per al ingrés de dones als estadis, assenyalant deficiències en la seva implementació.

La reacció de la Lliga de futbol iraniana no es va fer esperar. Hosseini va ser citat a un comitè disciplinari i se li va imposar una suspensió d’un partit, així com una multa de tres mil milions de rials (aproximadament 4.200 euros), per considerar la seva acció com a ‘poc professional’ i fora dels deures legals d’un jugador. A més, es suggereix que les sancions podrien augmentar a causa dels comentaris posteriors del porter, qui va expressar la seva indignació davant la situació.

Aquest incident no és un fet aïllat en el context del futbol iranià. Des del cas de Sahar Jodayari el 2019, qui es va immolar per por a ser empresonada després d’intentar entrar disfressada d’home a un estadi, fins a les protestes pels drets de les dones després de la mort de Mahsa Amini el 2022, Iran ha estat al centre de l’atenció internacional per les restriccions imposades a les dones en els esdeveniments esportius.