Cultura

La poesia, protagonista principal de l’#AnyVallverdú a Pagès Editors

L'editorial començarà la celebració publicant un rellançament dels sis llibres de poesia que ha fet amb ell

Marta Romera
  • febrer 6, 2023
  • 4 min read
La poesia, protagonista principal de l’#AnyVallverdú a Pagès Editors

Aquest 2023 el narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista lleidatà Josep Vallverdú celebrarà el seu 100 aniversari. En Vallverdú escriptor ha estat conegut, sobretot, pels seus llibres dedicats a infants i joves, gènere des del qual va poder contribuir al restabliment de la cultura catalana i que li ha permès arribar a diverses generacions de lectors i ser traduït a diferents idiomes.

Però Vallverdú és un escriptor incansable -al costat de Josep M. Folch i Torres és considerat un dels escriptors més prolífics en llengua catalana i ha conreat múltiples gèneres per a adults amb gran qualitat literària, tot i que, fins al moment, sense un reconeixement i una atenció de la crítica i del públic a l’alçada d’aquesta.

 

La commemoració, per part del Govern de la Generalitat de Catalunya, aquest 2023, del centenari del naixement de Josep Vallverdú, ha de permetre corregir aquest desequilibri. Amb aquest objectiu, es durà a terme un rellançament de manera unitària i amb un reconeixement global de tota la seva obra: els llibres d’infantil i juvenil, els llibres personals i la poesia.

 

I, precisament, la poesia de Vallverdú serà la protagonista principal de la contribució que farà Pagès Editors a aquest #AnyVallverdú. En aquesta nota de premsa us donarem a conèixer les publicacions, reedicions i rellançaments amb els quals l’editorial es congratula de poder participar en aquest merescut reconeixement a un dels principals autors de la literatura catalana.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Vallverdú, més de trenta anys a Pagès Editors

Vallverdú és un autor indispensable de les lletres catalanes i, en especial, per a Lleida, la seva ciutat natal, que el pròxim 5 de febrer donarà el tret de sortida a la celebració del centenari amb un acte institucional que tindrà lloc a l’Auditori Enric Granados. Pagès Editors participarà amb emoció en els actes de commemoració del naixement d’un autor que considera de la casa. I és que la relació entre l’editorial i l’autor va començar fa més de trenta anys.

 

L’any 1989, en concret, Lluís Pagès, fundador de Pagès Editors, va publicar sota el desaparegut segell Virgili & Pagès el llibre La lluna amb les dents, un recull de part dels articles de Vallverdú publicats fins al moment a la premsa. El 1991 va arribar la primera publicació sota el segell Pagès Editors, Les vuit estacions, un conjunt d’anotacions que, a manera de dietari, l’escriptor va escriure al llarg de dos anys.

 

Des de llavors, Pagès Editors ha publicat prop de trenta llibres amb Josep Vallverdú, el darrer dels quals va sortir a la llum fa tot just un parell de mesos. Atresorat silenci és el poemari que prossegueix l’esplèndida sèrie de reculls poètics amb els quals Vallverdú ha anat delectant-nos aquests darrers anys.

I justament l’obra poètica de l’autor serà el centre neuràlgic a través del qual Pagès Editors retrà homenatge a l’autor. «Portem quasi trenta-cinc anys de relació, i estem a l’inici de la seva segona centúria, perquè, com diu ell mateix, a partir d’ara ja pot dir la seva edat per centenes. Estem molt feliços de tenir-lo a casa. Podem dir que, després de tants anys de presentacions i viatges, és com de la família. I estem especialment orgullosos de poder dir que el Vallverdú poeta s’ha fet a casa nostra. Esperem que sigui així per molts anys més», explica amb emoció el fundador de Pagès Editors, Lluís Pagès.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *