Sense Categoria

El poble deshabitat d’Àrreu comptarà amb el seu primer accés rodat en un mes

Avatar
  • octubre 23, 2018
  • 3 min read

Primer pla d'una casa del poble d'Àrreu, al Pallars Sobirà | LleidaDiari.cat

 

L'accés rodat al poble deshabitat d'Àrreu, al Pallars Sobirà, serà una realitat en poques setmanes. Aquest dilluns han començat les obres de construcció d'una pista que ha de permetre arribar-hi amb cotxe. Es tracta d'una vella reivindicació dels propietaris de les cases per poder rehabilitar els edificis i conservar el poble. Alícia Giralt, va néixer a Àrreu i amb quinze anys el va abandonar amb la seva família per les dificultats de viure en un nucli sense carretera. Giralt ha explicat que el detonant va ser la salut del seu pare que, en una ocasió, el van haver de baixar fins a la carretera C-147 assegut en una cadira per un caminet que es fa en vint minuts caminant. L'únic que volen els veïns del poble és arribar-hi amb un vehicle per poder pujar material i rehabilitar les cases per així evitar que acabin en una muntanya de runa. Tot i que no hi viu ningú, sempre hi ha hagut gent empadronada, ara són 4 persones.

 

Laura Arraut, alcaldessa d'Alt Àneu, ha explicat que aquesta pista ha de complir la voluntat dels veïns d'Àrreu que volen únicament mantenir les cases i que no es deteriorin més del que ja estan. Arraut ha reconegut que arriben amb «una mica de retard» ja que durant els darrers anys, tot i no tenir accés rodat, s'han registrat múltiples actes vandàlics a l'interior de les vivendes. Àrreu es troba a 1.200 metres d'altitud i des de la carretera C-147 s'hi accedeix caminant per un sender en poc més de vint minuts. Però haver de pujar al coll tot el necessari per viure-hi va fer que la gent, de manera progressiva, anés abandonant el poble i s'instal·lés a altres nuclis de la vall. Així fins als anys 80, quan va quedar definitivament abandonat per les dures condicions de vida.

 

Milloraran l'estat de les cases

Durant aquests anys, els veïns o els seus familiars, han vist amb impotència com les cases s'anaven deteriorant i no podien fer res donada la dificultat d'accedir-hi. Ara, en un mes, això ja no passarà i l'Alícia Giralt, ha explicat que el primer que faran es pujar material d'obra per poder consolidar el teulat i evitar que s'acabi ensorrant amb alguna nevada forta. Les cases d'Àrreu són les típiques construccions de muntanya amb teulades pronunciades i alguns balcons de fusta tornejats. Els edificis del poble miren al sol i es troben alineades sobre dos carrers principals. Ara es noten els anys d'abandó i els actes vandàlics que han patit durant els darrers temps. Si alguna cosa ha de portar la pista és revertir aquesta situació, la possibilitat de rehabilitar les cases i de recuperar el poble.

Vista general de les cases del poble d'Àrreu, al Pallars Sobirà

Vista general de les cases del poble d'Àrreu, al Pallars Sobirà | LleidaDiari.cat

 

 

L'alcaldessa d'Alt Àneu ha desvinculat la construcció de la carretera de qualsevol projecte d'especulació urbanística i ha dit que el poble d'Àrreu està catalogat en sòl rústic. Giralt s'ha expressat en la mateixa línia i ha dit que ella només vol mantenir la casa familiar a la qual hi té associats tots els records d'infantesa. La carretera que s'està construint és una obra modesta que suposarà una inversió de poc més de 80.000 euros.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *