La Pobla de Segur celebra la baixada de rais amb dues dones sobre les embarcacions

Pla sencer del segon rai baixant pel Noguera Pallaresa

Pla sencer del segon rai baixant pel Noguera Pallaresa | LleidaDiari.cat

 

La 41a edició de la baixada de raiers de Pobla de Segur (Pallars Jussà) s'ha celebrat, com ja és tradició, el primer cap de setmana del mes de juliol i enguany ho ha fet amb la presència de dues dones en dues de les quatre embarcacions. «No és el primer cop que baixen dones», ha explicat el president de l'Associació Cultural dels Raiers del Noguera Pallaresa, Eduard Bastús, tot i que ha puntualitzat que ara feia anys que no baixaven.

 

La festa té per objectiu recordar la tradicional baixada de rais, que transportava fusta des del Pirineu fins al Delta de l'Ebre. El recorregut ha començat a la presa de Llania i ha finalitzat al Pont de Claverol, on els 24 raiers i raieres han estat rebuts per un públic entregat que els ha animat fins al final.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Dues raieres, que formen part de l'associació, han baixat per primera vegada

Bastús ha explicat que la baixada és l'acte que tanca la 41a diada dels Raiers, que s'ha allargat tot el cap de setmana. Enguany dues raieres, que formen part de l'associació, han baixat per primera vegada. Paula Dalmau ha explicat que ve de família raiera, que sempre han format part de l'entitat i que s'ha sentit nerviosa però il·lusionada de poder fer la baixada. Per la seva banda, Sílvia Hernández, que ha baixat en el primer rai, un cop han arribat al Pont de Claverol ha explicat que tot i que han patit alguna aturada en el recorregut han sabut reconduir la situació entre tots. «Ha estat una molt bona experiència», ha explicat Hernández.

 

Sobre la participació de dones en aquesta baixada, Bastús ha dit que feia anys que no es produïa. A més, segons alguns veïns, les dones podien baixar però sense fer la feina del raier, a diferència d'aquesta 41a baixada. Bastús ha remarcat que la baixada requereix força i tècnica. «És un riu divertit, té passos que has d'estar concentrat, però això ho fa més entretingut», ha explicat el president de l'entitat que rememora aquesta tradició.

Pla mitjà de tres mares donant de mamar als seus fills a la vora del riu

Pla mitjà de tres mares donant de mamar als seus fills a la vora del riu | LleidaDiari.cat

 

 

Un públic entregat

Entre un públic entregat que els esperava en diferents punts del trajecte, els quatre rais han arribat amb els 24 raiers entre aplaudiments i crits d'ànim. Com és el cas de Núria Maspó, veïna de Moià que ha passat uns dies al Pallars amb un grup excursionista de Sabadell. «L'havia vist per la televisió i m'està agradant molt, l'ambient que es crea és fantàstic», ha detallat la visitant.

 

Aquest mitjà de transport fluvial permetia transportar fusta des del Pirineu fins al Delta de l'Ebre i, des de fa 41 anys, l'Associació Cultural de Raiers del Noguera Pallaresa treballa per recuperar cada any aquesta tradició. Un mes abans de la festa els raiers van a buscar al bosc les redortes de bedoll per lligar els troncs i tenir les embarcacions llestes per a la baixada. Ho fan seguint el mateix mètode que utilitzaven els raiers autèntics que es van dedicar durant segles a aquesta professió. Des de l'associació organitzadora es vol donar una visió global de l'ofici, des que es tallaven els arbres al bosc fins que la fusta arribava a les serradores de destí, passant per l'arrossegament i la lligada dels troncs.

 

El rai no porta ni fre ni accelerador

Durant els descens els raiers segueixen la tradició de dirigir l'embarcació a la dreta i a l'esquerra cridant els pobles de Sossís i la Pobla, que queden a banda i banda del riu. A més, el rai no porta ni fre ni accelerador, sinó que va manat per la velocitat de l'aigua.

 

Entre les activitats més destacades abans de la baixada d'aquest diumenge hi ha la tallada del pi, la girellada popular i els balls i danses dels raiers, l'Espardenyada, una caminada popular que acaba amb un esmorzar de forquilla, l'Espardexics, una versió adaptada als infants, visites a l'Espai Raier, fer equilibris amb la 'Biga Boja' i, a més, aquest any s'ha recuperat el concurs de barranqueig.

Pla sencer del president de l'Associació Cultura dels Raiers

Pla sencer del president de l'Associació Cultura dels Raiers | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar…