Sense Categoria

Les pluges de les darreres setmanes retarden més d’un mes la campanya de reg al Segarra-Garrigues

Avatar
  • abril 20, 2018
  • 5 min read
Les pluges de les darreres setmanes retarden més d’un mes la campanya de reg al Segarra-Garrigues

Les pluges registrades durant les darreres setmanes a l'àrea de reg del canal Segarra-Garrigues han retardat més d'un mes l'inici de la campanya de regadiu a les finques agrícoles que es poden abastir d'aquesta infraestructura. El president de la comunitat de regants, Josep Maria Jové, assegura que a mitjans d'abril «pràcticament encara no ha començat a regar ningú perquè no fa falta».

Les pluges de les darreres setmanes retarden més d’un mes la campanya de reg al Segarra-Garrigues

Pla curt d'un brollador d'aigua al sector 12 del canal Segarra-Garrigues en un punt de filtre de residus provinents del Segre | LleidaDiari.cat

 

 

A final d'any estaran en disposició d'entrar en regadiu entre 2.000 i 3.000 noves hectàrees que se sumaran a les 15.000 que hi ha actualment. Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) ha invertit aquest hivern més de 600.000 euros en la millora dels filtratges de l'aigua que es capta del Segre al sector 12 del canal, al Segrià. Els darrers anys els pagesos havien tingut problemes pels embussaments en les instal·lacions de reg a les finques que els provocaven elevats costos de reparació.

  

 

La campanya de reg del canal Segarra-Garrigues es va donar oficialment per començada la segona setmana de març i està previst que finalitzi a l'octubre. Això no obstant, a causa de les importants pluges de les darreres setmanes encara no ha començat pràcticament ningú a regar les finques perquè l'aigua, de moment no fa falta. Així ho assegura el president dels regants del canal, Josep Maria Jové, que confia que amb l'arribada del «bon temps» i la calor d'aquesta setmana, en pocs dies la demanda d'aigua per regar anirà creixement. Es tracta d'una situació atípica en la història d'aquest canal, que va començar a regar el 2010, ja que normalment la demanda d'aigua al març ja era alta.

Pla mig del president dels regants del Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, i el director d'ASG, Miquel Sacrés

Pla mig del president dels regants del Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, i el director d'ASG, Miquel Sacrés | LleidaDiari.cat

 

 

Un dels sectors que fa més anys que rega és el dotze, al Segrià, on hi ha unes 2.000 hectàrees en regadiu i segons Jové s'està notant la transformació d'un terreny on els darrers 50 anys s'havia caracteritzat pel cultiu del cereal però que ara ha incorporat noves plantacions d'arbres fruiters, olivers i ametllers. Un d'aquests nous cultius és a Alfés on aquests dies s'està transformant al regadiu una finca on s'hi planten unes 10.000 oliveres. Josep Maria Jové assegura que l'arribada de l'aigua en aquesta zona ha frenat el despoblament i que municipis com Sunyer fins i tot incrementen en habitants. «El canvi és espectacular» tant en paisatge com en l'economia del territori, remarca. L'empresa que s'encarrega de la construcció gestió de la xarxa secundària del canal, Aigües del Segarra Garrigues (ASG) ha invertit aquest hivern més de 600.000 euros en ampliar i millorar els filtres de l'aigua del sector 12 del canal. 

En aquest tram, es rega amb aigua captada al riu Segre, a Albatàrrec, i el fet que la captació sigui més avall de Lleida ciutat provoca que hi hagi problemes en la qualitat de l'aigua. Miquel Sacrés, director d'ASG, explica que des de fa dos o tres anys, això és un mal de cap per als pagesos, ja que l'aigua porta moltes algues i llims que provoquen problemes a les instal·lacions de reg de les finques deixant-les embossades. «L'any passat això va ser molt exagerat» i per aquest motiu s'ha dut a terme una actuació que ha comportat l'ampliació de cinc punts de filtratge dels 6 que hi ha.

Pla obert on es pot veure un tractor plantant oliveres en una finca transformada al regadiu a Alfés

Pla obert on es pot veure un tractor plantant oliveres en una finca transformada al regadiu a Alfés | LleidaDiari.cat

 

 

ASG està posant en marxa aquesta setmana aquestes millores en les instal·lacions però no podrà ser fins d'aquí a uns dies que es podrà avaluar si els resultats són bons perquè cal que la gent comenci a regar. Aquest és l'únic tram on no es rega amb aigua del canal i per tant és també l'únic on es dóna aquesta problemàtica. Segons Miquel Sacrés a finals d'aquest any hi haurà en disposició de regar entre 2.000 i 3.000 noves hectàrees en tot l'àmbit del canal. Aquestes se sumaran a les 15.000 que ja hi ha actualment del total de 70.000 que abasta aquesta infraestructura.

Pla mig on es pot veure el procés de plantació d'olivers en una finca transformada al regadiu pel canal Segarra-Garrigues

Pla mig on es pot veure el procés de plantació d'olivers en una finca transformada al regadiu pel canal Segarra-Garrigues | LleidaDiari.cat

 

 

Que estiguin en disposició de regar no vol dir que s'hi regui, ja que cal que els pagesos propietaris s'adhereixin al regadiu i per això actualment només hi ha unes 9.000 hectàrees al conjunt del canal on es rega. La previsió és que a finals d'aquest 2018 se sumin més regants i se superin les 10.000 hectàrees de regadiu. Algunes de les zones on s'està treballant per implantar el regadiu són a Cervià de les Garrigues, Verdú, Guissona i Sarroca de Lleida.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *