Sense Categoria

Els Pirineus són una de les zones de Catalunya més afectades per perillositat geològica

Avatar
  • novembre 29, 2017
  • 2 min read
Els Pirineus són una de les zones de Catalunya més afectades per perillositat geològica

La darrera esllavissada a la carretera de Port Ainé ha obligat a tancar l'estació pel que queda de temporada | LleidaDiari.cat

 

Els Pirineus són una de les zones de Catalunya més afectades per perillositat geològica: inundacions, despreniments, esllavissades, fluxos torrencials, allaus i esfondraments. En els darrers anys, 2006, 2008 i 2011, una de les zones que s'ha vist fortament afectada per aquests fenòmens és el vessant nord de Port Ainé. Carles Fañanás, tècnic forestal del departament d'Agricultura, ha explicat que en aquesta zona es van instal·lar unes malles, que no s'havien col·locat, fins al moment, a cap altre lloc de Catalunya. Fañanás ha afegit que aquestes malles suporten tot el que l'aigua arrossega en casos de grans pluges. Aquest barranc va arribar a arrossegar 30.000 metres cúbics de pedres i roques.

Casos com aquest s'han anat repetint a diferents barrancs del Pallars. Tots aquests episodis fan que les infraestructures que es desenvolupen en l'àmbit pirinenc resulten fàcilment exposades a aquests processos naturals, ja que es produeixen amb una periodicitat i intensitat.
Al barranc de Port Ainé s'hi van col·locar dotze dics de balles metàl·liques, diferents dels tradicionals dics de formigó que s'utilitzen per a aquesta funció.

 

Un dels barrancs del Pallars que té en alerta els tècnics és un que desemboca al Noguera de Tor. Aquest, en una barrancada anterior va arrossegar uns 15.000 metres cúbics de material. Durant la jornada 'Riscos torrencials als Pirineus i al vessant nord de Portainé' que es va celebrar ahir dia 28 de novembre a Tremp es va ressaltar que barrancs que es manifesten tan actius són un terreny ideal per a l'experimentació i l'aprenentatge sobre les dinàmiques torrencials.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *