El Pirineu de Lleida assoleix el 75% d’ocupació per les festes de Nadal i les estacions venen un 8% més de forfets

Dos esquiadors a les pistes de Boí Taüll, el desembre de 2017 | LleidaDiari.cat

 

El Pirineu de Lleida ha complert les expectatives i ha arribat a una mitjana d'ocupació del 75% durant el període nadalenc amb una punta de gairebé el 100% al voltant de Cap d'Any, entre el 29 de desembre i el 2 de gener. Les estacions d'esquí han venut prop de 238.000 forfets, un 8% més que l'any passat, segons el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que assegura que les dades encara serien més bones si no fos perquè la meteorologia ha fet la guitza i algunes jornades el vent ha obligat a tancar part les pistes.

 

En tot cas, el director del Patronat, Juli Alegre, ha explicat que el nombre d'esquiadors registrats aquest Nadal iguala el millor registre de la història, que va ser el de la temporada 2013-2014. També assegura que, si se sumen als 97.300 del pont de la Puríssima, a hores d'ara ja s'han venut el 25% del total de forfets previstos durant tota la temporada. A més, durant aquests tretze dies, del 26 de desembre al set de gener, els turistes han deixat al Pirineu lleidatà un impacte econòmic d'entre 40 i 45 milions

D'altra banda, la nevada d'aquest diumenge ajudarà a consolidar els gruixos per garantir la neu fins a finals de temporada. L'ocupació ha crescut un 5% respecte a l'any passat per les mateixes dates i, segons Juli Alegre, hauria arribat al 80% «si no fos per les inclemències meteorològiques». Des del 26 de desembre han passat per les comarques de Lleida 100.000 turistes que han generat unes 250.000 pernoctacions. També per culpa del temps no s'ha pogut assolir la previsió inicial de vendre 250.000 forfets aquestes festes nadalenques. Malgrat tot, la valoració global del sector turístic i de l'esquí és molt positiva.

 

Per sectors, el turisme rural i els hotels més pròxims a les estacions han arribat a un 80% de mitjana d'ocupació i els bungalous als càmpings de muntanya s'han quedat al 60%. Núria Ferrando, presidenta de la Federació de Turisme Rural de Lleida, ha explicat que, després de la plena ocupació per Cap d'Any, per aquest cap de setmana de Reis ja ha baixat per sota del 50% però, tot i això, la valoració de les festes nadalenques és molt positiva. Ara el repte, assegura, és continuar apostant per la desestacionalització i aconseguir incrementar les ocupacions en les dates més fluixes.

 

El director comercial de Baqueira Beret, Javi Ubeira, s'ha mostrat molt satisfet de l'afluència d'esquiadors durant el període nadalenc tot i que hi ha hagut dies que la meteorologia ha fet la guitza i el vent, la pluja o la boira han obligat a tancar part de les instal·lacions. El cap de setmana que Cap d'Any va ser molt bo i en concret el dissabte 30 de desembre es va arribar als 21.000 esquiadors, un dels millors registres de la història de l'estació aranesa.

 

Segons Ubeira, hi havia cert neguit sobre si la situació política podia afectar l'afluència de visitants però finalment no ha estat així: «ens hem adonat que si hi ha neu la gent respon i no mira temes polítics, i més ara que està millorant la situació econòmica». Entre les darreres nevades i la neu produïda a Baqueira tenen uns gruixos acumulats d'entre 1,25 i 1,8 metres, amb la qual cosa «la base és molt bona i creiem que tenim la neu garantida fins al 8 d'abril, quan tancarem les instal·lacions».

 

Cal recordar que els onze complexos hivernals lleidatans d'esquí alpí i nòrdic, que han invertit enguany 13,25 milions d'euros per modernitzar les seves instal·lacions, esperen vendre aquesta temporada un total d'1.331.000 forfets, un 4% més que passada. La campanya s'allargarà fins a l'abril.