Categories: Societat

El PIB per càpita català se situa lleugerament per sobre de la mitjana europea

El PIB per càpita català se situa lleugerament per sobre de la mitjana de la Unió Europea, segons dades d’Eurostat publicades aquest dimarts. Tenint en compte l’estàndard que marca la mitjana comunitària en un índex de 100 punts, Catalunya es va situar el 2023 en 103,2 punts, un creixement respecte el 2022, quan se situava en 101 en aquest indicador. El PIB real del país, és a dir, considerant també la inflació, va créixer un 2,5%, per sobre de la mitjana regional del club dels 27. Segons l’índex d’Eurostat, Catalunya era el 2023 la quarta comunitat autònoma de l’Estat, per darrere de Madrid (123), el País Basc (116) i Navarra (108). A més, se situaria onzena en el rànquing de països de la UE, entre Finlàndia i França.

 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Les dades d’Eurostat mostren que el PIB per càpita català el 2023 va ser de 35.667,73 euros, un salt de més de 2.000 euros respecte a la xifra de l’any anterior. Es tracta d’una xifra sensiblement més baixa que la Comunitat de Madrid, que supera els 42.000, o del País Basc, que se situa a la ratlla dels 40.000 euros per habitant.

En PIB per càpita, Catalunya també està molt per sota de les regions més riques de la UE, encapçalades per Luxemburg (120.018 euros) i la regió est d’Irlanda (111.987,48). La regió de Brussel·les o el ‘land’ d’Hamburg se situen al voltant dels 80.000 euros per habitant, mentre que la regió de París (Île de France) o la d’Estocolm ronden els 70.000. La de Praga o la de Viena es queden en els 60.000 euros, la Llombardia al llindar dels 50.000, i el Vèneto, en els 40.000. Per contra, Catalunya supera en PIB per càpita lleugerament a territoris francesos com la Bretanya o el Llenguadoc-Rosselló, així com la regió de la capital de Croàcia (Zagreb).

Catalunya, per sota de Praga o Hamburg, i per sobre de Venècia o Renània-Palatinat

Pel que fa a l’índex d’Eurostat que també té en compte l’impacte del cost de la vida a cada territori i uniformitza les xifres de cadascun d’ells, el rànquing és similar pel que fa a les primeres posicions, amb l’est d’Irlanda, en primer lloc, i Luxemburg, en segon, per davant del sud d’Irlanda, Praga, la regió de Brussel·les, la de Bucarest i la d’Hamburg, tots ells amb índex que ronden entre els 190 i els 250 punts.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Aprofita el darrer cap de setmana d’abril amb les propostes de l’#agendaLleida

Un cap de setmana més LleidaDiari.cat arriba amb l’agenda cultural i d’oci de la demarcació…

4 hores ago

Els milers d’euros que costarà reparar la filtració a la presa de Rialb

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha destinat mig milió d'euros a la reparació de…

4 hores ago

Preocupació pel consum de risc d’alcohol entre els joves catalans

Un 20% de les persones adolescents de la Catalunya Central presenten un consum de risc…

4 hores ago

Nova normativa per millorar els menús escolars: Un pas cap a una alimentació més saludable

Quatre de cada deu escolars a Espanya mengen diàriament al menjador escolar, un motiu prou…

6 hores ago

El Pons Lleida torna a la competició amb les piles recarregades i ambició

Després de 3 setmanes d’aturada, torna l’Ok Lliga masculina d’hoquei patins. Serà aquest diumenge a…

6 hores ago

Et descobrim quin és el millor per a millorar l’activitat del cervell

La corbella és una varietat antiga d'olivera catalana que, fins fa una dècada, estava abandonada…

7 hores ago