Societat

La dura realitat del petit comerç: Una de cada quatre botigues admet problemes de liquiditat

Tan sols un 39% de negocis fan descomptes a les portes de Nadal i la majoria no noten un augment de vendes

Marta Romera
  • gener 27, 2023
  • 4 min read
La dura realitat del petit comerç: Una de cada quatre botigues admet problemes de liquiditat

El petit comerç mostra “desafecció” cap al Black Friday. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi de la patronal de petites i mitjanes empreses Pimec, que detalla que en la campanya del 2022, tan sols un 39% de negocis van fer descomptes a les portes de la campanya de Nadal. D’aquests, sis de cada deu no van constatar un augment de les vendes. «No és lògic que abans de la millor venda de l’any es faci una campanya agressiva de descomptes i promocions», ha dit el president de PIMEComerç, Àlex Goñi. L’enquesta de Pimec també indica que un de cada quatre establiments té problemes de liquiditat derivats de la situació econòmica actual i un 44% expressa que en pot tenir durant els pròxims mesos. L’enquesta de PIMEComerç s’ha fet entre el 17 i el 25 de gener, hi han respost 411 petits comerços de tot Catalunya i ofereix una valoració de la campanya de Nadal i de rebaixes.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Menys comerços se sumen al Black Friday

L’estudi indica que cada vegada menys establiments aposten per fer descomptes pel Black Friday. Així, mentre que el 2018 un 65% dels negocis admetien fer promocions, enguany el percentatge ha baixat fins al 39%. «És una peça mal posada i en un moment mal posat», ha dit Goñi, que ha criticat que les grans empreses allarguin els descomptes durant setmanes, coincidint amb la campanya de Nadal. En la mateixa línia, la directora de PIMEComerç, Pilar Mínguez, ha assegurat que el Black Friday ha estat «imposat» per part de les grans empreses, però «no resulta una bona experiència» a les botigues més petites. Goñi també ha recordat que enguany el Departament d’Empresa i Treball ha detectat irregularitats en més del 50% de les ofertes analitzades durant aquesta data i, per aquest motiu, ha demanat «honestedat» als venedors.

Una de cada quatre empreses admet problemes de liquiditat

Una de les dades que preocupen a PIMEComerç és el percentatge de negocis que declara tenir problemes de liquiditat. Un 25% admet que ja en té i un 44% preveu que en pot tenir. Aquestes empreses situen l’impagament a proveïdors (35,64%), la reestructuració de la plantilla (20,79%), l’impagament del deute (21,78%) o el tancament de l’establiment (21,78%) com a principals implicacions de la situació. En aquest sentit, Goñi ha advertit que els problemes de liquiditat poden generar un «efecte dòmino». Així mateix, preguntats per l’estat d’ànim, l’estudi destaca que la majoria d’enquestats declaren sentir incertesa. Mínguez ha assegurat que el fet que no hi hagi aprovats els pressupostos de la Generalitat pel 2023 contribueix a fer que vagi creixent aquesta percepció.

Un 34% d’establiments registren menys vendes durant el Nadal

En relació amb la campanya de Nadal, un 34% dels establiments admeten haver experimentat una disminució de les vendes en comparació amb l’any passat, mentre que un 26,7% les ha augmentat. Pel que fa a la despesa mitjana, gairebé la meitat de negocis situen el tiquet mitjà entre els 21 i els 50 euros. D’aquesta manera, es constata una davallada espectacular de la despesa d’entre 75 i 150 euros: mentre que el 2021 representava més d’un 20%, el 2022 va suposar un 9,25%. Goñi ha assegurat que així es constata que les famílies han destinat els diners «a una compra més econòmica, que no pas una compra de més valor» derivat de la inflació. De fet, en aquest sentit, un 44% dels establiments enquestats han assegurat que l’increment de l’IPC els ha obligat a augmentar els preus dels productes.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *