Categories: Lleida

Denuncien que les persones temporeres no tenen garantit l’accés a l’aigua potable

Les condicions d’extrema pobresa material a les quals es veuen sotmeses les persones migrants que treballen de temporers en l’agricultura són clau per a la seva presa de decisions a l’hora d’obtenir i utilitzar l’aigua. En concret, experimenten dificultats per aconseguir aigua saludable per a higiene i alimentació, fet que ocasiona problemes de salut, segons una recerca liderada des de Lleida pel grup de recerca GReCS de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL). La investigació s’ha publicat a la revista ‘International Journal for Equity in Health’ i ha entrevistat 63 persones inclosos professionals de la salut, serveis socials, ONG, comitès d’empresa i institucions catalanes, d’Andalusia i Múrcia.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La investigació ha comptat amb la col·laboració de personal investigador de la Universitat del País Basc, la Universitat Pompeu Fabra, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), la Universitat d’Almeria, la Universitat de Múrcia i l’Institut Murcià d’Investigació Biosanitària Pascual Parrilla.

De les 63 persones entrevistades hi ha 33 dones i 30 homes. Segons el primer autor de l’article i investigador de l’IRBLleida, Luis Alejandro Rodríguez Guerrero, l’estudi mostra que les necessitats urgents relacionades amb el consum d’aigua s’anteposen a les «decisions preventives» sobre la seguretat de l’aigua, la qual cosa a vegades porta als treballadors, al «risc de contaminació». Posa com a exemple que transporten l’aigua en bidons destinats als productes fitosanitaris per l’agricultura.

De la seva banda, la professora de la UdL i investigadora principal del projecte nacional AGROMISALUD, del que forma part aquest estudi, Erica Briones Vozmediano, explica que els resultats de l’estudi contribueixen al coneixement de les «desigualtats socials» que experimenten les persones temporeres en agricultura en relació amb el seu accés a l’aigua segura i neta. Afirma que a vegades han de transportar l’aigua des d’alguna font pública propera als «campaments xabolistes» on viuen al sud d’Andalusia o recórrer llargues distàncies fins als supermercats per a comprar aigua embotellada. Per això, atès que la inseguretat de l’aigua és un problema complex, han de buscar-se solucions sostenibles per a garantir que aquests treballadors tinguin les condicions de vida necessàries per a satisfer les seves necessitats bàsiques d’aigua.

Briones ha afegit que la falta d’accés segur a l’aigua pot provocar un augment de la prevalença de diferents patologies, com ara gastrointestinals i brots de malalties infeccioses. Els serveis de salut pública han de prestar especial atenció al fet que aquesta població disposi d’aigua potable i sanejament segurs, nets, accessibles i assequibles, segons Briones. La recerca ha estat finançada per l’Institut de Salud Carlos III i cofinançada per la Unió Europea.

Sara Escrivà

Recent Posts

Dos detinguts per estafar a Catalunya milers d’euros fent-se passar per treballadors d’empreses via telefònica

Els Mossos han detingut un home de 22 anys i una dona de 31 per…

11 hores ago

Renfe posa en circulació uns nous trens d’alta velocitat amb capacitat per a 581 persones

Renfe ha posat en circulació aquest dimarts per primer cop uns nous trens d'alta velocitat…

12 hores ago

Neix la primera llei europea per regular la intel·ligència artificial

El Consell de la Unió Europea ha donat el vistiplau final a la primera llei…

12 hores ago

Aspros enceta el casal d’estiu per persones amb discapacitat intel·lectual i problemàtiques de salut mental

La Fundació Aspros ha anunciat la posada en marxa del casal d'estiu 'SOM ESTIU!' per…

16 hores ago

Torna de nou la campanya ‘1000 ulls’ per a l’Aplec del Caragol

L'Ajuntament de Lleida ha tornat a activar la campanya '1000 Ulls' contra les violències per…

16 hores ago

Larrosa «culpa» els ajuntaments del sud d’Espanya de pagar el viatge dels temporers a Lleida

L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha indicat aquest dimarts que té constància que ajuntaments del…

16 hores ago