Sense Categoria

Preocupació a Lleida: «Hi ha famílies senceres contagiades per Covid»

LleidaDiari
  • gener 14, 2021
  • 3 min read
Preocupació a Lleida: «Hi ha famílies senceres contagiades per Covid»
Preocupació a Lleida: «Hi ha famílies senceres contagiades per Covid»

Preocupació a Lleida: «Hi ha famílies senceres contagiades per Covid» | Arnau de Vilanova

La dinàmica d'ingressos per Covid a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida tornen a ser similar als mesos d'estiu, és a dir, el 20% dels que arriben a urgències, es queden ingressats.
Segons ha explicat als mitjans de comunicació el coordinador Covid de l'hospital, José Luis Morales, «la gravetat es manté» després que des del 6 de desembre s'hagin multiplicat per tres els contagis que es van detectant.

 

Avui dia, l'hospital té habilitades tres plantes Covid, un 33% dels ingressats a les mateixes necessiten atencions per semicrítics i, si tot segueix igual, «en dues setmanes tindrem les UCI amb molta pressió». En aquest sentit, el gerent de l'ICS a Lleida, Alt Pirineu i Aran i de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), Ramon Sentís, ha explicat que gràcies a les obres que s'han dut a terme en els últims mesos s'han pogut habilitar 12 nous llits UCI a la sisena planta de l'hospital.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Concretament, Sentís ha informat que l'Arnau de Vilanova compta amb diferents UCI: l'UCI 1, que està plena amb 8 llits, l'UCI 2, amb una disponibilitat de 14 llits i 10 ocupades per pacients no Covid a hores d'ara, i l'UCI de la unitat coronària que té 8 llits i només 1 ocupada. A aquestes UCIs, cal sumar-li els 12 llits habilitats en les últimes setmanes i que, de moment, estan sense ocupar. «Encara tenim cert marge i amb les UCIs de les que disposem hauríem de poder acollir els pacients que ho necessitin, tot i que l'activitat en aquestes unitats és molt imprevisible», ha conclòs Sentís.

 

L'edat mitjana dels pacients ha tornat a pujar als 68 anys 

Per la seva banda, Morales ha assegurat que l'edat mitjana dels pacients ha tornat a pujar als 68 anys i, en la seva gran majoria, són positius detectats després de reunions familiars, algunes d'elles, durant les festes de Nadal. «A l'estiu la majoria de cadenes de contagi es deguin en l'entorn laboral, a l'octubre era tot més incert, però ara tenim a famílies senceres que s'han contagiat», ha remarcat el doctor.

 

Un dels aspectes a destacar d'aquests nous ingressos és que presenten una simptomatologia diferent de la dels mesos anteriors, és a dir, han passat de tenir problemes respiratoris, a patir diarrees. Preguntat sobre la possibilitat que hi hagi algun pacient contagiat per la soca britànica, Morales ha assegurat que «no podem saber-ho si no seqüenciem el virus, i això s'hauria de fer de forma estatal». 

 

Paral·lelament, amb relació a la possible reprogramació de l'activitat quirúrgica de l'hospital, el gerent de l'ICS a Lleida ha dit que «en els pròxims dies s'anirà veient», però que, al principi, la idea és prioritzar aquelles intervencions que no necessitin ingrés. «Això puc ocasionar certa demora en la llista d'espera, però, almenys, no haurem de suspendre intervencions», ha puntualitzat Sentís qui, al seu torn, ha deixat clar que «sí que es realitzaran aquelles que siguin urgents».

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *