Unes 200 persones es concentren a Lleida per condemnar l’agressió racista que va patir un senegalès

Unes 200 persones s'han concentrat aquest dissabte a la tarda a la plaça Blas Infante de Lleida per condemnar l'agressió per motius racistes i xenòfobs que va patir diumenge passat un veí de Lleida d'origen senegalès suposadament a mans de cinc nois.

 

L'acte ha estat convocat per Ndiatiguia, ASENLEP i FOCCS Lleida que han denunciat que l'agressió no ha estat un «fet aïllat» sinó una de les conseqüències de «blanquejar discursos racistes» i critiquen que els Mossos d'Esquadra no haguessin obert un expedient per delicte d'odi en el moment de conèixer els fets.

 

També han explicat que aquest dilluns vinent la víctima presentarà denúncia dels fets davant els Mossos d'Esquadra i exigeixen a la Paeria que es personi com a acusació particular.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La protesta ha estat convocada per les entitats Ndiatiguia Lleida, ASENLEP i FOCCS Lleida amb el suport de SOS Racisme, les plataformes Fruita amb Justícia Social i Pardinyes per la Dignitat, la Coordinadora d'ONGD Lleida, l'Associació Unim Cultures, CGT Lleida i CDR Cappont.

Unes 200 persones es concentren a Lleida per condemnar l’agressió racista que va patir un senegalès

Unes 200 persones es concentren a Lleida per condemnar l'agressió racista que va patir un veí d'origen senegalès | LleidaDiari.cat

 

L'activista i membre de Ndiatiguia, Nogay Ndiaye

L'activista i membre de Ndiatiguia, Nogay Ndiaye, ha denunciat que l'agressió racista que va patir diumenge passat un veí de Lleida de 47 anys d'origen senegalès no és un «fet aïllat» sinó que els atacs cap a persones migrades i racialitzades són «un atac a tot un col·lectiu» i «es venen repetint constantment» a la ciutat.

 

«Avui és una agressió, però ahir eren insults, abans d'ahir la criminalització de tot un col·lectiu i la setmana passada eren protestes a Pardinyes en contra de l'alberg per a temporers», ha indicat.

 

Els organitzadors de la protesta també exigeixen a la Paeria que es personi com a acusació particular contra els suposats agressors. «La Paeria de Lleida no es pot permetre actes d'aquest tipus», ha remarcat Ndiaye.

 

En aquest sentit, ha explicat que dilluns la víctima presentarà una denúncia dels fets davant els Mossos d'Esquadra, tot i que critica que el cos policial no decidís obrir cap diligència ni expedient de delicte d'odi el mateix dia que va conèixer els fets.

 

La víctima va ser abordada per una persona que li va preguntar si volia treballar

Segons va explicar l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, durant el Ple d'estat de la ciutat de divendres, els fets haurien tingut lloc diumenge passat al barri de Cappont quan la víctima va ser abordada per una persona que li va preguntar si volia treballar. 

 

En dir-li que sí, el va fer entrar en un espai i allà va ser conduït en una sala on hi havia cinc nois que l'haurien agredit «brutalment» fins que va arribar la Guàrdia Urbana.

 

Els convocants de la concentració han afegit que els joves van agredir la víctima pensant que aquesta els havia robat una bicicleta i, fins i tot, li van dir que havien gravat el furt.

 

Després, però, alguns d'ells s'haurien adonat que la persona que apareixia al vídeo era una altra i, mentre alguns van optar per marxar corrents del lloc, altres van oferir 20 euros a la víctima «com a compensació i perquè no avisés a la policia».

 

Pel que fa a l'estat de salut de la víctima, els convocants han explicat que «està bé” a nivell físic tot i que té contusions per diferents parts del cos. En l'àmbit psicològic, però, han dit que «té por de sortir al carrer perquè té por de la societat».