Perdonen una multa milionària a Amazon i Apple

La sala del Contenciós-Administratiu de l’Audiència Nacional ha suspès cautelarment les multes d’un total de 194,15 milions d’euros que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va imposar el juliol del 2023 a les empreses Apple i Amazon per haver acordat una restricció de la competència per inflar preus. Segons dues sentències del desembre del 2023 que ha avançat el diari ‘La información’ i que consten al Centre de Documentació Jurídica (Cendoj), la Sala considera que, mentre no resol els recursos, cal suspendre les multes perquè suposen «un perjudici seriós» a les dues empreses que podria «impedir que desenvolupés determinats projectes».

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

A canvi, i mentre no resol el fons dels recursos, la sala demana a Amazon i Apple que dipositin un aval bancari que asseguri el pagament en cas que finalment desestimi els seus recursos contra la multa de la CNMC. La sala també suspèn cautelarment la prohibició de contractar amb l’administració pública que els va imposar la CNMC, però els reclama que cessin les activitats que van comportar la multa «per la necessitat de garantir l’interès general afectat».

Les dues empreses mantenen els recursos contra la multa que la CNMC els va imposar el 2023 per un acord secret de distribució a Espanya que restringia la competència al mercat de compravenda de productes a internet. Era la quarta multa més elevada imposada mai per aquest organisme. Segons la CNMC, el 2018 les dues companyies van signar contractes que actualitzaven les condicions d’Amazon com a distribuïdor autoritzat d’Apple i que restringien els distribuïdors designats per poder vendre els productes a Amazon.

A la pràctica, fruit d’aquest acord, el 90% dels revenedors de productes d’Apple que utilitzaven Amazon van quedar exclosos del principal mercat en línia a l’Estat. En canvi, les vendes es van concentrar en la mateixa companyia Amazon. Totes dues empreses havien argumentat que la sanció impactava de manera greu en els seus comptes i els seus projectes. Amazon assegurava que li suposaria pèrdues de 720 milions i es posaria en risc la seva «capacitat de fer inversions».

La sala, malgrat que la CNMC els havia imposat una sanció per una infracció greu, atén els seus arguments i estableix que, mentre no resol el fons dels recursos, només han de dipositar avals bancaris per fer el pagament si ho decreta així.