Per una Catalunya social: recuperem els nostres drets

Per una Catalunya social: recuperem els nostres drets| Jaume Sellés i Núria Solé

 

Un any més, la Diada Nacional s’inscriu en una greu crisi social, democràtica i institucional davant la qual CCOO i UGT de les Terres de Lleida, expressem la nostra ferma voluntat de seguir reivindicant i lluitant per fer avançar els drets nacionals i socials de Catalunya. La pobresa, la precarietat i la desigualtat conformen un trist panorama on les continuades retallades afebleixen la cohesió social. La qualitat de la democràcia es ressent cada cop més dels constants atacs legislatius que qüestionen drets i llibertats, i de la sensació que la corrupció i l’opacitat segueixen instal•lades en les pràctiques dels governs. Els atacs a l’autogovern via invasió competencial, el dèficit fiscal i el no-reconeixement dels drets nacionals i lingüístics dels país emmarquen un conflicte polític que només es pot abordar per la via de la negociació i la democràcia. 
 
És per això, que la UGT i CCOO de Lleida afirmem un cop més que no hi haurà avenç nacional si es construeix des de la injustícia i la insolidaritat. Ens reafirmem en la nostra convicció que el progrés en matèria d’autogovern s’ha de sustentar sobre la base del progrés social, personal i col·lectiu. I que en aquest camí no hi ha altra opció que l’aposta ferma per la millora dels serveis públics. Per una sanitat al servei de les persones i allunyada de qualsevol amenaça de privatització, un sistema públic d’educació que realment garanteixi la igualtat d’oportunitats i l’accés a la formació de tothom al marge de la seva renda i uns serveis socials que, ara més que mai, protegeixin els més vulnerables dels efectes de la crisi econòmica i els allunyi de l’exclusió i la pobresa.
 
El coneixement de la llengua catalana s’ha d’entendre com un dret de ciutadania i se n’ha de promoure l’ús en tots els àmbits. La nova realitat social reforça aquesta necessitat, per la qual cosa cal rebutjar els atacs contra la llengua i el model d’escola catalana, que busquen trencar la convivència. 
 
Hem de construir una societat articulada al voltant del treball digne, amb salaris suficients i llocs de treball estables i amb drets. És necessari un nou model productiu, més eficient i capaç de crear ocupació de qualitat, amb una indústria renovada i orientada cap a la producció de béns de més valor afegit.
 
Catalunya és una nació i té dret a decidir el seu propi futur i la forma de relació que vol tenir amb l’Estat espanyol. Convençuts que no pot haver-hi progrés nacional sense progrés social, aquest 11 de Setembre, fem una crida als nostres afiliats i afiliades a expressar, en els actes i mobilitzacions, la profunda aspiració de construir un país més just on viure i treballar amb drets. I poder-ho decidir amb plena llibertat.
 
Els ciutadans i les ciutadanes catalans estem cridats el pròxim dia 27 a les urnes en les eleccions més transcendentals des de la transició a la democràcia.
 
És per això que les nostres organitzacions volen animar al conjunt dels treballadors i les treballadores a participar-hi massivament. I a fer-ho donant suport a aquelles opcions que uneixen l’avenç nacional de Catalunya amb el progrés social dels ciutadans i amb la justícia social.
 
VISCA CATALUNYA! VISCA LA CLASSE TREBALLADORA!
 
Jaume Sellés, secretari general de CCOO Terres de Lleida, i Núria Solé, secretària general UGT-Terres de Lleida