Pedro Sánchez aclareix com serà la desescalada de les pròximes setmanes

Intervenció de Pedro Sánchez a la Moncloa el 16 d'octubre de 2019.

Pedro Sánchez, en una intervenció a la Moncloa, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

Pedro Sánchez ha comparegut aquest dimarts, 28 d'abril, per explicar els punts clau del «pla de transició» que viurà en les pròximes setmanes l'Estat espanyol. Sánchez ha explicat que la desescalada serà «gradual», «asimètrica» i «coordinada»

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Sánchez ha explicat que no hi haurà moviment entre províncies i que totes les activitats s'hauran de reduir a la comunitat. El president espanyol ha parlat sobre una primera fase preparatòria (que arrencarà el 4 de maig i permetrà l'obertura de locals amb cites prèvies de clients); la fase 1 (obertura del petit comerç i locals —amb un horari preferent per a les persones de més de 65 anys— i espais esportius); fase 2 (obertura d'equipaments culturals, com cinemes, amb un terç de l'aforament, i on els llocs de culte també limitaran un terç l'aforament); i la fase 3 (es recomanarà sempre l'ús de la mascareta al carrer, i serà la fase en la qual es donarà llum verda de manera escalonada a espais de restauració i locals comercials, amb una limitació del 50% de l'aforament i una distància mínima de 2 metres).

 

El cap de l'executiu espanyol ha explicat que per a dur a terme el pla s'han centrat en el que ha passat en altres països per així presentar un pla «acurat i fiable». «El pla és el resultat d'una tasca col·laborativa entre tots els àmbits que conformen l'Estat espanyol», ha destacat. 

 

El 4 de maig arrenca el pla de desconfinament

El govern ha dissenyat un pla de desconfinament en quatre fases que arrencarà el 4 maig amb la reobertura d'activitats amb cita prèvia i atenció individual, com els restaurants amb menjar per a portar, que hauran de seguir totes les mesures de sanitat i seguretat. Totes les mesures s'aplicaran per províncies o illes i acabaran d'aplicar-se a la fi de juny, quan es donarà per recuperada la normalitat.

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

«Estarem en la nova normalitat si l'epidèmia està controlada en tots i cadascun dels territoris», ha advertit el president del govern, Pedro Sánchez, en anunciar el pla després del Consell de Ministres d'aquest dimarts.

 

Cada fase durarà dues setmanes i s'avançarà a la següent etapa si els indicadors sanitaris apunten que és possible continuar. Després es passarà a l'etapa de la «nova normalitat» en la qual continuaran les mesures de control i l'ús de material preventiu.