El Pavelló Salut Lleida estarà llest a principis d’agost i tindrà capacitat per a 70 llits

Pla general de l'hospital de campanya que s'està muntant al pavelló Onze de Setembre de Lleida, el dia 24 de juliol de 2020.

Pla general de l'hospital de campanya que s'està muntant al pavelló Onze de Setembre de Lleida. | LleidaDiari.cat

Els treballs de muntatge per habilitar el pavelló Onze de Setembre de Lleida en un hospital de campanya avancen a bon ritme i està previst que finalitzin el diumenge 2 d'agost, segons han indicat responsables de les obres. A partir d'aquesta data, l'espai anomenat Pavelló Salut Lleida quedarà a disposició de Salut i de l'Hospital Arnau de Vilanova per acollir pacients lleus de Covid-19 en funció de les necessitats del centre. Comptarà amb 70 llits, alguns dels quals han arribat de l'Hospital del Pallars. La resta es portaran de Barcelona. Amb aquesta instal·lació, es vol «alleugerir la pressió» que pugui tenir l'hospital lleidatà en cas que continuïn augmentant el nombre de casos positius de Covid-19 que requereixen hospitalització.

 
 
[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]
 
 
L'enginyer responsable del muntatge de l'hospital de campanya al pavelló Onze de Setembre, Lluís de la Torre, ha explicat que les obres «grans» acabaran el diumenge 2 d'agost, data a partir de la qual l'equipament quedarà a «disposició de l'Hospital Arnau de Vilanova pel que necessiti». El «gruix de l'obra» va començar aquest dilluns i, en total, els treballs per condicionar l'anomenat Pavelló Salut Lleida tindran una durada de dues setmanes, caps de setmana inclosos. D'aquesta manera, a principis d'agost l'equipament estarà llest perquè hi entri la part assistencial, encarregada d'acabar de dotar l'espai en funció de les seves necessitats.
 
 
El Pavelló Salut Lleida està dividit en tres blocs. El més gran és la zona central que ocupa pràcticament tota la pista esportiva i on s'hi instal·len els boxes amb capacitat per a 70 llits, encara que aquesta xifra es podria «ampliar en algun més», ha indicat De la Torre. Al llarg de la part superior d'aquesta s'hi troba l'anomenada zona «de net», on es prepararan els medicaments i hi haurà el control d'infermeria, mentre a la part inferior propera als vestidors hi ha la zona «de brut», on es concentraran les tasques de neteja.
 
 
Imatge de diversos llits articulats al vestíbul del pavelló Onze de Setembre de Lleida, el dia 24 de juliol de 2020.

Imatge de diversos llits articulats al vestíbul del pavelló Onze de Setembre de Lleida. | LleidaDiari.cat

 

Un espai per a pacients lleus

En cas que Salut decideixi per posar en funcionament el pavelló, aquest acollirà pacients lleus de Covid-19. «És gent que no està a l'hospital perquè no és greu però que no pot estar a l'hotel perquè allà hi ha persones que ja estan a punt d'anar cap a casa», ha indicat el responsable del muntatge de l'espai. En aquest sentit, De la Torre explica que el pavelló Onze de Setembre esdevé «una planta més del que tindria actualment l'Arnau de Vilanova» amb l'objectiu «d'alleugerir la pressió a l'hospital» perquè allí hi puguin fer altres activitats hospitalàries habituals, com ara operacions.
 
 
El principal avantatge de convertir el pavelló en un hospital de campanya, segons De la Torre, és que al tractar-se d'una «superfície molt gran, això permet allotjar molts llits amb una dotació assistencial relativament petita», ja que les dimensions de l'espai fa que es pugui «tenir una dotació molt específica que facilita una mobilitat molt ràpida d'un lloc a un altre».
 
 
Per la seva banda, el responsable d'infraestructures de l'Institut Català de la Salut a Lleida, Josep Marín, ha afegit que un altre avantatge és que la infraestructura és «totalment desmuntable i fins i tot es pot reaprofitar» en altres espais. Per contra, el «handicap» és que l'espai «està pensat per activitats esportives», però no per acollir hospitals de campanya, ha dit De la Torre. En aquest sentit, els treballs contemplen la instal·lació de quatre sistemes de climatització, ja que a l'interior del pavelló la temperatura és força elevada, mentre la resta d'instal·lacions s'han col·locat sobre un paviment flotant per mirar de no malmetre la pista de joc esportiva de l'equipament.
 
Imatge dels treballs de muntatge de l'Hospital de Campanya Pavelló Salut Lleida, el dia 24 de juliol de 2020.

Imatge dels treballs de muntatge de l'Hospital de Campanya Pavelló Salut Lleida. | LleidaDiari.cat

 
 
Finalment, Josep Marín ha indicat que el pavelló «es mantindrà així tot el temps que sigui necessari» i, que en cas que no s'acabi activant sanitàriament, «es guardarà fins al setembre o octubre, quan es tornarà a veure com evolucionen els casos».
 
 
El mes d'abril passat, el pavelló Onze de Setembre va estar a un pas d'acollir un hospital de campanya, però la tendència a la baixa de nous contagis de coronavirus va fer que el Departament de Salut, en col·laboració amb els tècnics de l'Ajuntament de Lleida, optessin per deixar l'espai en fase de preactivació per poder-lo posar en funcionament en cas que l'evolució de la pandèmia així ho aconsellés de manera immediata. Amb aquest objectiu s'hi van traslladar 45 llits articulats provinents de l'Hospital Comarcal del Pallars i també es va treballar en la connectivitat de l'espai. «Es va fer el projecte i ens vam quedar a les portes d'iniciar-lo però al baixar la corba es va considerar que no era imprescindible», ha explicat De la Torre.