Societat

Atenció: Les conseqüències que poden tenir els traumes infantils en la vida adulta

Els investigadors defensen un abordatge que tingui en compte la biografia del pacient

Marta Romera
  • novembre 5, 2022
  • 3 min read
Atenció: Les conseqüències que poden tenir els traumes infantils en la vida adulta

Haver patit un trauma durant la infància triplica el risc de patir un trastorn mental anys després, ja d’adult. Així ho recull un recent estudi liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) que analitza les revisions i investigacions publicades fins al moment en revistes especialitzades.

 

Davant d’aquests resultats, Bridget Hogg, investigadora de l’IMIM, psicòloga i primera autora del treball, considera que cal un abordatge dels pacients que també tingui en compte la seva història. «Ara preguntem que no funciona, però no què ha passat a la seva vida, perquè per a fer-ho cal obrir temes potencialment dolorosos i s’evita», reflexiona.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’estudi, publicat a la revista ‘European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience’, és el primer que té en compte tot el ventall de trastorns mentals existent. Associa traumes infantils com l’abús emocional a l’ansietat, però també relaciona els traumes infantils i altres patologies, com la psicosi, que està vinculada a tots els traumes, el trastorn obsessivocompulsiu o el trastorn bipolar. En el cas del trastorn límit de personalitat, el risc de patir-lo s’incrementa fins a quinze vegades si hi ha un trauma infantil previ.

 

A més, les persones amb aquest tipus de patologia que han patit traumes previs, tenen un pitjor curs de la malaltia. El treball també destaca el fet que altres traumes com les catàstrofes, morts violentes o abusos familiars poden afectar a les persones, generant canvis estructurals i funcionals al cervell que obren la porta a trastorns mentals en el futur.

Més de 93.000 casos

En total, les publicacions analitzades en l’estudi recullen més de 93.000 casos, que revelen una relació directa entre el fet de patir un trauma psicològic en edat pediàtrica i el risc de desenvolupar una patologia mental anys després.

 

Els traumes més habituals en la infància són l’abús emocional, el físic i el sexual, tant com la negligència emocional o física i també l’assetjament escolar, entre molts altres. Haver patit una d’aquestes situacions provoca un dany a escala cerebral, una seqüela física, però també psicològica, en forma de diversos trastorns.

 

«És l’evidència més sòlida fins avui en dia, que el trauma psicològic realment és un factor de risc per a patir més endavant un trastorn mental», apunta el Dr. Benedikt Amann, autor principal del treball, investigador del Grup de recerca en Salut Mental de l’IMIM-Hospital del Mar i del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM).

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *