Catalunya tramitarà un canvi a la llei de violència masclista

El Parlament tramitarà una modificació de llei que preveu augmentar un 25% les indemnitzacions per violència masclista quan la dona afectada tingui una discapacitat igual o superior al 33%.

 

El ple de la cambra ha rebutjat aquest dimecres una proposta del PSC per augmentar en general les indemnitzacions per aquest tipus de violència i incrementar les indemnitzacions per als orfes menors de vint-i-sis anys que depenien econòmicament de les dones mortes. En concret, demanaven que les indemnitzacions per als orfes s'equiparessin a les que es concedeixen en casos de terrorisme. ERC, Junts, els Comuns i la CUP veuen «fora de lloc» comparar la violència contra les dones amb el terrorisme.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Malgrat rebutjar la proposta de modificació de llei del PSC, els socis de govern han admès que cal millorar la qüestió de les indemnitzacions i diuen que ja hi estan treballant.

 

La proposta del PSC

Els socialistes volien que en la llei de violència de gènere (Llei 5/2008) s'estableixi una indemnització per a les dones que pateixin seqüeles per violència masclista «cinc vegades l'indicador de renda de suficiència de Catalunya mensual». També que aquest pagament s'incrementi un 25% en cas d'una discapacitat igual o superior al 33%.

 

ERC i Junts no han volgut acceptar que la llei reculli l'augment general argumentant que el Govern ja està treballant en aquesta qüestió. Els comuns i la CUP coincidien en aquest punt amb el PSC. Ara bé, ERC i Junts sí que han acceptat que la futura modificació de la llei incorpori el reconeixement de la discapacitat per obtenir un suplement del 25%.

 

D'altra banda, el PSC demanava que els fills de víctimes mortals per violència masclista obtinguin una indemnització fixada en el 30% de l'import previst en la llei de protecció de víctimes de terrorisme. En canvi, l'esmena de retorn d'ERC i Junts només diu que aquesta quantitat s'establirà en les condicions que estableix el reglament. De fet, PSC, Comuns i la CUP han recriminat a ERC i Junts que deixin la qüestió de les indemnitzacions «en mans del departament» de torn i que no vulguin blindar-ho amb una modificació de la llei.