Atenció: Una parella de Catalunya, infectada amb el virus del Nil Occidental

Una parella de Reus, un home de 90 i una dona de 85 anys, han resultat infectats pel virus del Nil Occidental, segons ha confirmat el Servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut a l’Ajuntament.

Tots dos van ingressar a l’Hospital de Sant Joan el 31 d’agost passat amb un quadre neurològic. Mentre l’home és ja un positiu confirmat, la dona encara és només un cas probable. La parella segueix ingressada i la seva evolució clínica és favorable. La febre del Nil Occidental és una malaltia infecciosa causada per un virus de la família dels Flavivirus, al qual pertany també el virus de l’encefalitis japonesa i es transmet a les persones i els animals a través de la picada de mosquits després d’haver picat a aus infectades.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A Catalunya el principal vector de transmissió, de les quaranta espècies de mosquits que poden actuar com a transmissores de la malaltia, és el mosquit comú (‘Culex pipiens’). Segons l’Ajuntament de Reus, la majoria dels casos infectats són lleus i un 80% no presenten símptomes. Els greus, que representen menys d’un 1%, desenvolupen afectacions neurològiques.

Resultats de les corresponents proves entomològiques

El consistori ha estat informat de l’evolució del cas des que se’n va tenir sospita, així com de la positivitat, una vegada obtinguts els resultats de les corresponents proves entomològiques realitzades al domicili de la parella afectada. Els casos ja s’han posat en coneixement del Centre Coordinador d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat.

Considerada com a malaltia emergent, i atenent al fet que un cas ja s’ha de considerar com un brot, l’Ajuntament de Reus, en coordinació amb el Departament de Salut i la Secretaria de Salut Pública ha posat en marxa un pla d’informació, vigilància, prevenció i tractament.

A Catalunya existeix un Protocol per a la vigilància i el control de la febre del Nil Occidental en el qual participen diferents departaments, entitats i institucions per vigilar i fer el control vectorial dels mosquits, virologia en anòmals –aus salvatges, aus residents i èquids-, així com la vigilància humana mitjançant la notificació de la malaltia, al sistema de notificació microbiològica, la vigilància hospitalària per a la recerca activa de casos –les meningoenfefalitits víriques no tipificades- i el cribratge per a aquest tipus de virus a les mostres de sang dels donants.

Missatge de transparència i de tranquil·litat

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha comparegut aquest divendres per enviar a la ciutadania un missatge de transparència i de tranquil·litat: «No hi ha motius per a l’alarma, només hi ha motius per a estar alerta i prendre mesures de prevenció», ha assegurat. En aplicació del protocol establert, s’han fet inspeccions entomològiques per determinar la presència en llocs on ha pogut estar exposat el cas, s’han buscat focus de cria i instal·lat trampes per a adults i analitzar la presència de virus, a més de reforçar la vigilància de possibles focus larvaris a les zones d’influència del cas. El Servei de Prevenció en Salut Animal ha intensificat les activitats habituals per detectar la possible presència del virus en aus i èquids en aquestes zones.