La pandèmia ha estat més agressiva a l’àmbit rural, segons estudis lleidatans

Tres dels onze estudis premiats a la convocatòria Repte de recerca 2021 –impulsada per l'Institut Català de la Salut a Lleida, Alt Pirineu i Aran i per Gestió de Serveis Sanitaris– coincideixen a destacar que l'àmbit rural de Lleida ha sofert amb més agressivitat la pandèmia de la COVID-19 que la capital.

 

Les dades dels estudis suggereixen que la menor disponibilitat d'habitatges en l'entorn rural pot haver afavorit, en algunes èpoques de l'any, una major concentració o amuntegament de persones i, en conseqüència, que s'hagin estès els contagis. Això s'ha fet especialment evident durant la segona onada de la pandèmia, coincidint amb l'augment de la població per l'activitat laboral al sector agrícola.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Aquestes són algunes de les conclusions dels estudis següents: 'Análisis de la influencia de los factores socioeconómicos sobre la distribución geográfica del COVID-19 en la provincia de Lleida', elaborat per Marina Picó (CAP Bordeta-Magraners); 'L'envelliment i el grau de dependència de la població, arguments clinimètrics favorables a la major incidència d'infeccions per COVID-19 en àrees rurals', de Jesús Pujol (EAP Balaguer), i 'Estudi de la influència de la densitat i del model poblacional en la incidència de COVID-19 a la Regió de Lleida', elaborat per Iraida Gimeno Pi (Àrea de Suport a la Gestió de Residències).

 

Els tres estudis formen part d'un total d'onze treballs de recerca

Aquests tres estudis formen part d'un total d'onze treballs de recerca sobre els factors diferencials de la COVID-19 a Lleida i el Pirineu, que han rebut una beca de fons propis de la Gerència Territorial de l'Institut Català de la Salut a Lleida, Alt Pirineu i Aran i de Gestió de Serveis Sanitaris per fer front a les despeses de publicació científica. Aquests ajuts s'emmarquen dins el projecte Repte de recerca 2021, dotat amb 30.000 euros, que té per objectiu fomentar el disseny i la realització de projectes de recerca, amb la intenció de motivar els i les professionals, augmentar l'experiència i promoure la metodologia de recerca.

 

Es tracta de la primera convocatòria d'aquestes beques promoguda per la Direcció Territorial d'Innovació, Recerca i Docència, que es va iniciar al novembre de 2021 amb el títol 'Factors diferencials de la pandèmia de SARS-CoV-2 a la Regió Sanitària de Lleida, Alt Pirineu i Aran'. En total es van presentar 15 treballs procedents de: l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l'Hospital Comarcal del Pallars, el CUAP Prat de la Riba, l'EAP Balaguer, el CAP Eixample, el CAP Primer de Maig, l'ABS Pla d'Urgell, el CAP Bordeta Magraners, el CAP Onze de Setembre i l'Àrea de Suport a la Gestió de Residències.

 

La Gerència Territorial aporta fons propis per a aquesta convocatòria per fer front a les despeses de publicació científica dels treballs seleccionats, mentre que la Fundació Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) i la Unitat de Suport a la Recerca (USR) de la Direcció d'Atenció Primària Lleida hi col·laboren oferint suport metodològic per a aquells professionals de l'atenció primària que tinguin una experiència limitada en recerca. De forma paral·lela, professionals hospitalaris amb demostrada experiència en recerca així com l'Institut de Recerca Biomèdica IRBLleida han participat com a mentors dels professionals de qualsevol categoria i àmbit, oferint-los suport metodològic.

 

Del total de pòsters presentats, el Comitè Avaluador ha seleccionat onze treballs, els quals rebran un ajut de fins a 3.000 euros cadascun per dur a terme la pertinent traducció del treball i la publicació en una revista científica.