El Pallars Sobirà continua al capdavant de la recollida selectiva

La comarca del Pallars Sobirà continua sent la que separa més els residus municipals de tot l'àmbit de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran, amb un percentatge del 46,47% de recollida selectiva neta, tot i que la xifra el 2017 és lleugerament inferior respecte a la de l'any anterior, que havia estat d'un 48,16%. Amb la implantació del model porta a porta, aquesta zona va començar a encapçalar el rànquing del conjunt de les comarques de Lleida l'any 2015, incrementant gairebé 20 punts respecte al que es recollia amb l'anterior sistema. A més, si es tenen en compte les dades de la resta de comarques de Catalunya, el Pallars Sobirà se situa com la segona del país amb el millor índex de recollida selectiva, només després d'Osona on ascendeix al 52,36%.

 

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha presentat aquest divendres les dades de 2017 de residus municipals als àmbits de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, que inclouen les comarques de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d'Urgell, la Segarra, el Segrià, l'Urgell i la Val d'Aran. Si el Pallars Sobirà encapçala el rànquing, la Cerdanya continua sent la que menys separa els residus, tot i que ha incrementat gairebé tres punts, fins a arribar al 22,3%, respecte a les dades de 2016, quan va obtenir un 19,5%. Mentre, les comarques del Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, la Segarra i el Pla d'Urgell superen la mitjana de Catalunya de recollida selectiva neta, que se situa en el 32%.

 

Durant la presentació de les dades, Josep Maria Tost, ha defensat que incrementar la recollida selectiva de l'orgànica és clau, perquè «sense ella és impossible assolir els objectius comunitaris». Ha recordat que també és important la recollida selectiva dels grans productors de residus, perquè «més del 50% dels envasos de vidre provenen d'hotels, bars i restaurants», així com, ha dit, millorar la recollida a les capitals de comarca i als municipis de més de 50.000 habitants, «on hi ha milers de tones».

 

L'any 2017, en el conjunt de l'àmbit de Lleida i l'Alt Pirineu es van generar 198.603 tones de residus municipals. Hi va haver un augment d'un 2,19% respecte de l'any 2016, quan s'havien generat 194.355 tones. La generació per càpita s'ha situat en 1,26 kg/hab./dia, per sota de la mitjana de Catalunya que és d'1,40 kg/hab./dia. La zona que en va generar més va ser la Val d'Aran, amb una ràtio de 2,68 kg/hab./dia, o 979,51 kg/hab./any, i la que menys va ser les Garrigues, amb 1,09 kg/hab./dia, o 396,63 kg/hab./any. Els municipis amb influència del turisme es ressenten en la gestió de residus. Aquest fet pot estar relacionat amb l'índex de recollida selectiva de la Cerdanya, la ràtio de generació de residus a la Vall d'Aran o el percentatge d'impropis en aquesta comarca.