Els alcaldes del Pallars planten el Rei en un acte a l’Acadèmia militar de Talarn

Rei

L'acte ha estat un dels que ha comptat amb més afluència de familiars i amics dels sergents a les grades   | CatalunyaDiari.cat

 

Lluny han quedat aquells anys en què el Pallars pràcticament es paralitzava per a l'entrega de despatxos a l'Acadèmia militar de Talarn. Aquest any els únics representants del territori que han acompanyat el Rei Felip VI a la celebració militar han estat l'alcalde de Talarn, Àlex Garcia (Ara Talarn), el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda (JxCat) i la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i alcaldessa d'Isona, Rosa Amorós (ERC).

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Contràriament, l'acte ha estat un dels que ha comptat amb més afluència de familiars i amics dels sergents a les grades, amb més de 1.500 persones. En total han recollit el certificat de sergent 458 militars (432 homes i 26 dones). Des del 1980 el Govern de la Generalitat reconeixia al número 1 de la promoció amb una reproducció de l'espasa de Jaume I el Conqueridor. Aquest any, aquesta tradició s'ha trencat i Amorós li ha fet entrega del llibre 'Imago Cataloniae: mapes de Catalunya, empremtes de la història'.

 

Tot i la plantada dels alcaldes del Pallars a l'acte militar, el coronel director de l'AGBS ha destacat durant el seu parlament que aquests 45 anys d'història de l'Acadèmia van associats a les poblacions de Talarn, Tremp i la comarca del Pallars Jussà. El director del centre ha agraït la presència a les autoritats presents i els ha reiterat que l'AGBS és casa seva.

 

L'alcaldessa de Tremp s'ha negat a retirar els llaços grocs

Militars

L'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases (ERC), s'ha negat a retirar llaços grocs i els militars han canviat la ubicació del concert | CatalunyaDiari.cat

 

La seva primera visita per entregar despatxos a Talarn com a Rei la va fer l'any 2015. Felip VI ha estat l'encarregat de presidir l'acte i de distingir al número 1 de la promoció. La celebració militar ha comptat amb la presència de la delegada del govern de l'Estat espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, qui també ha entregat despatxos de sergent. La d'aquest any ha estat la 45 edició d'entrega de despatxos. Des de la fundació de l'Acadèmia han sortit del centre militar 26.415 sergents.

 

  

  

Previ a l'entrega de despatxos, és tradicional la celebració d'un concert a Tremp. Aquest any els militars el van organitzar dins del recinte de l'Acadèmia donat que al cinema on s'havia de celebrar hi havia llaços grocs a la façana. L'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases (ERC) es va negar a retirar-los i els militars van optar per traslladar el concert a un altre espai.

 

 

Militars

La celebració ha acabat amb el tradicional llançament de gorres a l'aire al crit de «trenquin files» per part del monarca   | CatalunyaDiari.cat

 

 

  

Sota un sol de justícia, uns 34 °C, el públic ha seguit tot el desenvolupament de l'acte. Un soldat no ha suportat la calor i s'ha desplomat. Els companys l'han hagut de treure de l'esplanada on els batallons militars formaven. Barrets amb la bandera espanyola i les sigles de l'Acadèmia militar s'han repartit entre els assistents per fer més suportable l'hora i mitja de celebració que ha acabat amb el tradicional llançament de gorres a l'aire al crit de «trenquin files» per part del monarca.

 

 

També et pot interessar…