El municipi lleidatà que participa en un projecte per a prevenir la violència masclista

El Palau Macaya de Barcelona va acollir la setmana passada els resultats de ‘SomAquí!’, un projecte de recerca de l’Observatori Social de la Fundació “la Caixa”, dirigit per la Universitat de Girona, que ha comptat amb la participació de diferents municipis de Catalunya, com el Palau d’Anglesola. Especialistes i infants han elaborat conjuntament un model d’actuació a partir d’enquestes a professorat i alumnat d’escoles i instituts.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Enmig de les ponències de representants de polítiques de protecció de la infància (Aratxa Ribot, Núria Valls, Anna Chillida) i dels promotors del grup de recerca Liberi de la Universitat de Girona (Carme Montserrat i Pere Soler), també hi van participar joves de Tortosa, Vic i el Palau d’Anglesola.

 

El tema del treball científic que s’ha dut a terme els darrers tres anys, ha estat el paper de la infància i adolescència en la detecció de la violència masclista i el que es pot fer des dels centres educatius. En el transcurs de l’acte es van presentar els resultats de la recerca que mostren que el 10% d’infants ha viscut una situació de violència masclista a casa seva.

 

A partir de les dades obtingudes en les enquestes, l’objectiu principal del projecte SomAquí! ha estat la creació d’un model d’actuació útil per als centres educatius a l’hora de contribuir a radicar la violència masclista que infants i joves viuen a les seves llars. L’elaboració s’ha dut a terme amb la col·laboració alumnes de Figueres, Girona, el Palau d’Anglesola, Tortosa i Vic, partint de la base que els infants tenen dret a participar activament en els temes que els afecten encara que siguin sensibles.

Finalment, hi va haver un debat sobre els resultats i una interessant intervenció de Nicky Stanley, professora de treball social i codirectora, Connect Centre for International Research on Interpersonal Violence and Harm, Universitat Central de Lancashire, del Regne Unit.

 

Va ser un acte molt profitós d’aprenentatge i de participació. Des del Palau d’Anglesola s’han implicat en el projecte l’escola Arnau Berenguer, el Consell Infantil i el Consellet de Participació Adolescent. Ara cal que els resultats que ha aportat la joventut, l’emprenedoria de tots els equips implicats i la documentació que se n’ha derivat, serveixi per ajudar en l’objectiu: lluitar des dels centres escolars contra tota mena d’abús i adquirir seguretat i confiança en transmetre-ho.