Sense Categoria

Pagesos de Lleida reclamen crèdits tous davant la crisi de la fruita dolça

Avatar
  • gener 7, 2020
  • 4 min read
Pagesos de Lleida reclamen crèdits tous davant la crisi de la fruita dolça
Els alcaldes que demanen millores a la delegació del govern

Alcaldes de municipis productors de fruita i representants d'organitzacions agràries | LleidaDiari.cat

Alcaldes d'una trentena d'ajuntaments del pla de Lleida i representants d'organitzacions agràries han traslladat aquest dimarts al delegat del Govern a Lleida, Ramón Farré, la «greu crisi» que viu el sector de la fruita dolça i, en aquest sentit, han reclamat la posada en marxa de mesures per evitar «que vagi morint de manera lenta però constant com està passant des de fa cinc anys».

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Demanen la implementació de crèdits tous a través de l'Institut Català de Finances

Entre aquestes, han demanat la implementació de crèdits tous a través de l'Institut Català de Finances (ICF) i un pla de sensibilització per fer arribar a la ciutadania les dificultats del sector i conscienciar-la de la importància de consumir fruita dolça per garantir la seva viabilitat. També han reiterat la necessitat d'estendre al conjunt de l'Estat un pla d'arrancada de fruita de pinyol. Farré ha remarcat que es tracta d'un sector «vital» pel territori i s'ha compromès a traslladar les peticions als departaments competents.

 

El portaveu dels alcaldes de municipis productors de fruita, Manel Ezquerra, ha tornat a posar de manifest la greu crisi que viu aquest sector, especialment el de la fruita de pinyol, des de fa cinc anys, amb liquidacions que, en alguns casos, se situen per sota dels costos de producció. “S'estan arrancant explotacions i s'està deixant de cultivar fruita” i “això és molt greu per al territori i la seva economia”, ja que es tracta d'un sector “que dona feina a moltes persones” a les comarques del pla de Lleida, de manera directa o indirecta.

 

La proposta de la posada en marxa de diferents mesures

Per fer font a aquesta situació, els ajuntaments i organitzacions agràries han reclamat al Govern la necessitat de posar en marxa diferents mesures per evitar que el sector de la fruita «vagi morint de manera lenta però constant com succeeix des de fa cinc anys», sobretot arran del veto rus. En aquest sentit, han demanat un pla econòmic que garanteixi la viabilitat de les explotacions amb la implementació de crèdits tous per als productors a través de l'ICF. Una altra de les peticions passa per la posada en marxa d'una campanya o pla de sensibilització per tal de donar a conèixer al conjunt de la ciutadania la situació que viu el sector i fer valdre la importància de consumir fruita dolça de proximitat per tal que els productors puguin seguir desenvolupant la tasca de produir aliments de qualitat i de cuidar el territori.

 

Així mateix, també han reiterat la necessitat d'estendre al conjunt de l'Estat un pla d'arrancada de fruita de pinyol com el que ha posat en marxa a Catalunya el Departament d'Agricultura. Els representants municipals i d'organitzacions agràries han reclamat la importància de reduir l'oferta de fruita de pinyol del mercat per tal que puguin repuntar els preus, segons ha assenyalat Ezquerra. En aquest sentit, han tornat a demanar a la conselleria que segueixi pressionant el Ministeri d'Agricultura per tal que l'Estat acabi accedint a destinar recursos a un pla d'arrancada estatal, aprofitant la formació del nou executiu espanyol. El sector calcula que seria necessària l'arrencada d'unes 10.000 hectàrees a l'Estat, fet que suposaria treure del mercat entorn d'unes 300.000 tones de fruita de pinyol.

 

També et poden interessar…

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *