Pagesos o conills: Nova tractorada aquesta setmana a Lleida!

La plataforma Pagesos o Conills ha llegit aquest divendres a Lleida un manifest conjunt amb totes les organitzacions agràries en el qual ha demanat aplicar una dotzena de mesures per aturar la plaga de conills que provoca danys «greus» als camps de cultiu. Així, els pagesos han exigit entre d’altres, l’ús del fosfur d’alumini a les infraestructures públiques i a les zones més afectades o l’ús de xarxes nocturnes per part d’una empresa especialitzada. 

«Són actuacions que hauria de fer el departament d’Acció Climàtica», han denunciat els portaveus de la plataforma en roda de premsa. «Estem en zona catastròfica i ni s’han dignat a trepitjar el terreny» han afegit. A més, han exigit més batudes nocturnes i indemnitzacions pels afectats.

En la lectura del text s’ha defensat que la feina dels pagesos «no és posar any rere any protectors o tanques» o «manifestar-nos i fer tractorades», com la prevista pel pròxim divendres dia 3 a Lleida. També s’ha remarcat que «si no plantem cara, se’ns ho fotran tot».

Pere Roqué (ASAJA), Nèstor Serra (Unió de Pagesos), Joan Piera, Ramon Boleda i Àlex Foix (Plataforma Pagesos o Conills), Lluís Viladrich (Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya) i Santi Vergé (Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya) han encapçalat la roda de premsa en la qual s’han mostrat «farts» de demanar sempre el mateix i que des de l’administració se’ls prengui «pel pito del sereno» o que se’ls faci «perdre el temps» amb reunions per no solucionar «res». En aquest sentit, els portaveus han defensat que la plaga de conills no s’acabarà amb «bones paraules, ni amb bones intencions», que és «el que ens ha ofert fins ara el departament».

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

D’aquesta manera, els representants de la plataforma han exigit una dotzena de mesures per poder recuperar la seva activitat amb normalitat. A banda de les mencionades anteriorment, els pagesos reclamen que la zona ZEPA disposi de les mateixes condicions de cacera que la resta del territori, que se’ls autoritzi a fer moviments de terres on hi ha més densitat de caus, caçar amb carrabina o rifle del 22, caçar amb escopeta d’aire comprimit a les seves finques, caçar amb visor de vista nocturna, i que l’administració competent els faciliti la munició necessària.

 

A més, demanen que la llicència de caça sigui gratuïta mentre duri la plaga i que se subvencionin els xips dels furons i gossos de caça.

«No hi ha hagut cap circumstància climatològica que ens hagi fet perdre tants diners com els conills» defensava un dels punts del manifest que s’ha llegit a la roda de premsa.