La Paeria tanca el 2019 amb uns números «extremadament vermells»

Pla mitjà on es poden veure l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i els tinents d'alcalde

L'Ajuntament de Lleida tanca el 2019 amb un dèficit de més de 10,8 MEUR | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Lleida ha tancat el 2019 amb un romanent de tresoreria de menys 10.865.540,90 euros, la primera vegada que un exercici surt en negatiu. El govern d'ERC, JxCat i el Comú ha acusat el PSC d'una gestió «irresponsable» que va derivar en una despesa «desbocada» fins que es van celebrar les eleccions del maig.

 

L'alcalde Miquel Pueyo ha assegurat que el 2020 serà un «any dur» i ha demanat comprensió a la ciutadania perquè seran els «principals damnificats» d'aquesta situació «heretada». Així mateix ha dit que consultaran a la Sindicatura de Comptes si pot haver «responsabilitat comptable” en aquesta situació. La Paeria aprovarà aquest març un Pla de sanejament per revertir la situació.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Uns números «extremadament vermells» 

La Paeria ha tancat el 2019 amb uns números «extremadament vermells» que segons l'actual equip de govern mostra una foto real de les despeses de l'any passat però que ve d'una «gestió irresponsable de lluny”. Segons la regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, des de l'any 2016 la despesa no ha parat de créixer a l'Ajuntament i en canvi els ingressos no s'ajustaven. Calia prendre unes mesures per adaptar-ho i no es va fer, al contrari, hi va haver una baixada de l'IBI que va reduir encara més els ingressos municipals i per tant no es va aconseguir l'equilibri.

 

Segons Pifarré, la despesa es va «desbocar» durant la primera part del 2019 de la mà del govern del PSC amb l'alcalde Fèlix Larrosa, que no portava ni un any al capdavant de l'Ajuntament, després de rellevar Àngel Ros quan va marxar d'ambaixador espanyol a Andorra l'estiu de 2018. El govern d'entesa assegura que al juliol es va trobar un 70% del pressupost executat, «no gastat, però si compromès». Segons Pifarré, el dia d'avui encara hi ha per pagar factures de la Festa Major de maig, falques de ràdio i premsa i despeses protocol·làries, entre d'altres.

 

La situació econòmica, que també es veu agreujada pel fet que la Paeria té un deute financer de 175 MEUR, el 107% del pressupost de l'any anterior, força a l'equip de govern a implementar un Pla Econòmic Financer per sanejar les finances de municipals. Ja s'ha començat a fer i es portarà a votació al Ple d'aquest mes de març, ha conclòs Pifarré.

 

«S'ha acabat l'època de despesa descontrolada i cert tipus d'alegria»

L'alcalde Miquel Pueyo ha qualificat aquest dèficit com el «testament» del PSC i ha reconegut que tot i preveure que el tancament de l'exercici fiscal mostraria aquest resultat, ara han pogut ser conscients d'una forma clara de la «magnitud de la situació». Segons Pueyo, és una plasmació d'una «despesa desbocada i fugida endavant mitjançant una utilització poc responsable dels recursos de la ciutat».

 

L'alcalde ha remarcat que a partir d'ara s'ha acabat «l'època de despesa descontrolada i un cert tipus d'alegria» que no ha volgut qualificar i s'ha mostrat convençut que hi ha una «responsabilitat política òbvia i evident» en aquesta situació. És per això que ha considerat que hi pot haver «responsabilitat comptable» i en aquest sentit ha demanat al secretari general de la Paeria que faci una anàlisi de fins a quin punt és possible aquesta teoria i també ha demanat una entrevista amb el síndic major de la Sindicatura de Comptes de Catalunya per exposar-li les característiques del grau d'endeutament financer de la Paeria. L'objectiu és buscar i demanar als qui ho poden saber, si hi ha o no responsabilitats.

 

Els ingressos no s'ajustaven a la realitat amb partides

El tinent d'alcalde de JxCat, Toni Postius, ha recordat que els regidors que ja estaven a l'oposició a la Paeria en els darrers mandats alertaven de la «precarietat» de les finances municipals i que els ingressos no s'ajustaven a la realitat amb partides com les de venda de patrimoni «que no s'acabaven de materialitzar mai». Postius ha remarcat que caldrà prendre «mesures concretes per assumir aquest bony» però ha deixat per més endavant la seva concreció, una vegada estigui elaborat el Pla de sanejament.

 

Finalment, el tinent d'alcalde del Comú, Sergi Talamonte, ha apuntat directament a l'exalcalde Larrosa com a màxim responsable de la situació i l'ha qualificat de «cadàver polític» per la qual cosa ha instat al PSC que «l'enterri» perquè «Lleida no s'ho mereix». Talamonte ha demanat als socialistes que «regenerin» el seu partit.

 

També et poden interessar…