Lleidatans: El preu de l’aigua pujarà l’any vinent a la ciutat

La comissió de seguiment del Pacte de l’Aigua, que conformen els grups municipals d’Esquerra Republicana, el Partit dels Socialistes i el Comú de Lleida, ha acordat l’actualització dels preus de la tarifa de l’aigua per a l’any 2023, un cop analitzades les auditories del funcionament del servei i l’aplicació de la fórmula polinòmica prevista. L’increment mitjà fixat serà d’entre l’1,66 i el 2,5% per als usuaris domèstics, incloent-hi el preu de l’aigua i el clavegueram. Això suposa una pujada mitjana de 0,35 € per rebut per al 83% de llars (consum de 9 m³ al mes).

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Pel que fa als usuaris industrials, la pujada serà de 0,56 € per rebut per a la major part d’empreses (consum de 12 m³ al mes), i, en conjunt, entre l’1,85 i l’1,88% més. En tots els casos, l’increment s’aplica de forma progressiva, ja que la tarifa incorpora un criteri mediambiental i penalitza els consums més alts. Als usuaris adherits a la tarifa de bo social no se’ls repercutirà cap increment.

 

En concret, el preu de l’aigua pujarà un 1,5%, tal com estava previst, mentre que la pujada en la taxa del clavegueram serà del 7,15%, inferior al 15% previst per a 2023 quan es va signar el pacte, tenint en compte el context econòmic que ha dut també a la congelació de la resta de les ordenances fiscals. Els grups han destacat l’exercici de responsabilitat que suposa aquest acord, ja que permetrà complir amb les inversions previstes a càrrec de l’empresa concessionària i garantir també la renovació del Fons Municipal de Solidaritat, dotat amb 100.000 euros i destinat a evitar els talls de subministrament als usuaris vulnerables. Durant aquest any, el nombre de famílies beneficiaries del Fons ha estat de 484, fins a la data d’avui. La concessió amb l’empresa Aqualia és vigent fins a l’any 2034.

 

D’altra banda, també s’ha informat que Aqualia està pendent de ser beneficiària d’una ajuda per compensar l’increment dels costos energètics que ha patit en la depuradora de Lleida.

Així mateix, el grup del PSC va demanar en el marc de la reunió de seguiment que s’incloguessin prioritàriament en el pla d’inversions la renovació de la xarxa de fibrociment de l’aigua del carrer Alt de Sucs i la renovació de la xarxa d’aigua i clavegueram dels carrers Escultor Gualter i Campinya, a Magraners. En aquest sentit, es va acordar quantificar aquestes tres propostes i s’inclouran en la reunió específica d’inversions que es durà a terme durant el mes de març on es decidiran les inversions derivades del pacte de l’aigua per al 2023.

 

L’Ajuntament de Lleida recorda també la necessitat d’un consum responsable de l’aigua, evitant el seu malbaratament, tenint en compte que es tracta d’un bé escàs, especialment en la situació de sequera que es pateix actualment a tot el país. Les tarifes incorporen també aquest criteri, ja que incorporen el criteri mediambiental de fer pagar un preu més alt a qui més aigua consumeix. Precisament, el Pacte de l’Aigua incorpora una campanya de conscienciació del consum responsable, que també es mantindrà.