La Paeria projecta instal·lar desfibril·ladors a la canalització del riu Segre

Imatge del desfribil·lador de la plaça Ricard Viñes

Imatge del desfribil·lador de la plaça Ricard Viñes | LleidaDiari.cat

 

L'àrea de Salut de l'Ajuntament de Lleida està treballant en un projecte de cardioprotecció a la canalització del riu Segre per atendre situacions d'emergència que es puguin donar en aquest espai. La canalització és un entorn concorregut per persones que hi desenvolupen i practiquen activitat física, així com per ciutadans i ciutadanes que hi passegen o entitats que hi organitzen activitats. La previsió és instal·lar un mínim de set aparells desfibril·ladors al llarg del recorregut del circuit saludable que hi ha, d'uns 2,5 quilòmetres, donant cobertura a la canalització, els Camps Elisis i la Mitjana.

 

La proposta de les potencials ubicacions seria al voltant dels següents punts estratègics: al costat del Centre BTT Lleida, al pont de Príncep de Viana, a la passarel·la dels Camps Elisis, al pont Vell, a la passarel·la del Liceu Escolar, al pont de la Universitat i al pont dels Instituts. Hi ha també una previsió de punts d'instal·lació que podrien afegir-se, si calgués reforçar el projecte. Serien al pont de Pardinyes, a la coberta sobre el mirador i la passarel·la dels Maristes.

 

La ubicació s'ha determinat principalment pel volum d'activitat a la zona, sigui esportiva o per ser lloc de pas, i de manera que es pugui donar la màxima cobertura (prop del Centre BTT, per exemple, hi ha el rocòdrom, el bike park o l'accés al marge dret del riu Segre). A més, han de ser punts que han de complir uns requisits específics, com que siguin de fàcil accés, en llocs ombrívols i a cobert, amb alimentació de telegestió, etc.

 

Lleida, ciutat cardioprotegida

Lleida és una de les ciutat de l'estat més cardioprotegida. La Paeria desenvolupa des del 2013 el projecte Lleida-Ciutat Cardioprotegida (abans Espai Cardioprotegit) que compta amb una xarxa de 45 aparells ubicats en edificis públics i al carrer per tractar aturades cardíaques en casos d'urgència. La implicació des que es va iniciar el projectes ha estat constants, per anar ampliant el mapa d'aparells, per cobrir la màxima extensió i per atendre les assistències en els llocs on s'acostuma a aplegar més gent. El mapa es pot consultar a les pàgines web de la Paeria i de l'àrea de Salut Pública.

 

L'aparell desfibril·lador és fàcil d'usar i pot salvar la vida d'una persona, ja que pot contrarestar la majoria de les aturades cardiorespiratòries. L'aparell actua donant una descàrrega elèctrica perquè el cor, que ha deixat de bombar sang, torni a bategar normalment. Els desfibril·ladors són fiables al 100% i només donaran una descàrrega si la persona ho necessita. El desfibril·lador extern és un aparell electrònic portàtil que diagnostica i tracta l'aturada.

 

Hi ha quatre desfibril·ladors externs ubicats a la plaça de la Paeria, a la plaça de Ricard Viñes i a les partes externes del pavelló municipal Barris Nord i del Camp de futbol/avinguda Dr. Fleming. Els edificis de l'Ajuntament on hi ha ubicats aparells automàtics, a les zones d'entrada o de recepció del públic, són 21: Paeria, l'edifici Pal·les, Sant Francesc, l'Audiència, l'OMAC, la Sala Jaume Magre, la Regidoria de Cultura, el Casino, l'Auditori Municipal Enric Granados, l'edifici de Tallada, l'Institut Municipal Ocupació, la Guàrdia Urbana, el Centre d'Art La Panera, l'edifici Àgora – Mercats, el Teatre Municipal de l'Escorxador, la Palma-Centre Recursos Juvenils, el Cementiri municipal i el Parc Científic. També n'hi ha en espais emblemàtics de la ciutat, a La Seu Vella, l'Arborètum i La Mitjana.

 

També als pavellons i equipaments esportius municipals

Els pavellons i equipaments esportius municipals també compten amb desfibril·ladors: pavelló de la Bordeta, pavelló de Pardinyes, Camp Escolar, pavelló Barris Nord, Pistes d'atletisme, pavelló de Magraners, pavelló de Cappont, pavelló Agnès Gregori, pavelló Juanjo Garra i pavelló dels Camps Elisis. N'hi ha un altre a l'edifici d'entitats de Salut, FeSalut. A més, hi ha desfibril·ladors portàtils, que es poden desplaçar als llocs i/o actes multitudinaris que es fan a la ciutat, com els actes de festa major, esdeveniments esportius, etc.