Lleida

Lleida comença a instal·lar els nous parquímetres de la zona blava

Funcionaran introduint-hi el número de matrícula i ja no serà necessari col·locar cap tipus de tiquet dins el vehicle

Marta Romera
  • gener 11, 2023
  • 4 min read
Lleida comença a instal·lar els nous parquímetres de la zona blava

L’Empesa Municipal d’Agenda Urbana (EMAU) de l’Ajuntament de Lleida ha començat a instal·lar els nous parquímetres de la zona blava, que substituiran els que hi havia fins ara, molts dels quals estaven envellits i no funcionaven correctament. Una de les principals novetats de les noves màquines és que ja no caldrà tornar al vehicle per deixar cap tiquet, sinó que només caldrà identificar la matrícula al parquímetre. Els parquímetres estan connectats en temps real i permeten saber al revisor on estan aparcats els vehicles i saber si han pagat l’estacionament regulat, sense necessitat de cap mena de tiquet. En una primera fase, es renovaran 186 dels 239 parquímetres que hi ha a la capital del Segrià.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha reconegut que molts dels parquímetres estaven envellits i ocasionaven problemes als ciutadans. «Amb la nova maquinària avancem perquè l’experiència de l’usuari sigui molt més satisfactòria», ha assenyalat. Els nous parquímetres s’han començat a instal·lar aquest dimarts a l’avinguda del Segre.

 

Pueyo ha explicat que a principis dels anys 80 es va iniciar a Lleida el servei de zona blava i, durant tots aquests anys, la Paeria l’ha confiat sempre a empreses privades. «Quan aquest govern es va fer càrrec de la gestió de la ciutat, es va analitzar i es va veure que el servei podia funcionar millor si es gestionava des d’una empresa pública com és l’EMAU perquè els beneficis passen a l’Ajuntament de Lleida i es reverteix en accions de millora de la mobilitat», ha dit l’alcalde. «Passem d’un model de zona blava del segle XX a un model de zona blava del segle XXI en tots els sentits», ha remarcat.

El tinent d’alcalde Toni Postius ha destacat que «la renovació de tot el sistema de parquímetres suposa una gran millora de la mobilitat a Lleida atès que gran part de les màquines antigues s’havien quedat obsoletes i ja no funcionaven».

 

A més, ha indicat que la maquinària que s’instal·la permetrà, en un futur, introduir la fiscalitat vinculada amb la zona blava en funció de la contaminació del propi vehicle. Aquest fet permetria saber si en una zona hi ha molta intensitat de vehicles aparcats i és un terminal que, a l’estar connectat en temps real, poder fins i tot arribar a carregar la targeta de bus o altres serveis que es puguin instal·lar. «Ens permetrà ser molt més polivalents des del punt de vista de la funcionalitat», ha afirmat el regidor d’Urbanisme.

 

El responsable de mobilitat, Joan Ramon Castro, ha afegit que la totalitat dels nous aparells estaran col·locats a finals del mes de març. Les millores són possibles gràcies a la inversió per part de la Paeria de 921.000 euros, amb fons europeus, i d’un milió d’euros més per part de l’EMAU. L’aplicació de mòbil per fer els pagaments es manté com fins ara.

Actualment, Lleida té 239 parquímetres i, en una primera fase, es renovaran unes 186 màquines, segons ha explicat el gerent de l’EMAU, Samuel de la Fuente. Posteriorment, l’EMAU haurà de dur a terme una nova licitació per renovar la resta de parquímetres.

 

L’Ajuntament de Lleida, a través de l’EMAU, ha assumit la gestió municipal del servei d’aparcament regulat amb zona blava, la grua i el dipòsit de vehicles. D’aquesta manera, la Paeria ha passat a una gestió plenament pública aquest servei, que des de la seva posada en marxa s’havia gestionat mitjançant una concessió amb una empresa privada. Així mateix, s’han mantingut els 45 llocs de treball lligats al servei, personal que ara depèn de l’EMAU.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *